2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Kreml szóvivője imperialista természetűnek nevezte az új amerikai nemzetbiztonsági stratégiát

2017. december 19. 14:33, utolsó frissítés: 14:33

„Imperialista jellegűnek” minősítette az Egyesült Államok új nemzetbiztonsági stratégiáját Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kedden Moszkvában.

Peszkov szerint a Donald Trump amerikai elnök által ismertetett új nemzetbiztonsági stratégia, a felületes tanulmányozás alapján, nem kíván lemondani az egypólusú világrendről, és következetesen elutasítja a többpólusú világrendet.

A dokumentum szerint Moszkva és Peking is kihívást jelent az Egyesült Államok erejére, biztonságára és gazdasági virágzására nézve.

A szóvivő elmondta, Moszkva nem tud egyetérteni azzal, hogy a dokumentum az Egyesült Államok biztonságára nézve fenyegetésnek minősítette őt. Peszkov ugyanakkor„"szerény pozitív mozzanatokról” is említést tett, egyebek között azért, mert a stratégia kifejezte a készséget az Oroszországgal folytatott együttműködésre az amerikai érdekeknek megfelelő területeken.

„Ez teljességgel egybecseng a mi megközelítésünkkel, amelynek a Vlagyimir Putyin is hangot adott, mert Moszkva is együttműködésre törekszik az Egyesült Államokkal ott, ahol az előnyös számunkra, és olyan mértékben, ameddig a partnereink hajlandóak elmenni”, mondta.

Peszkov az együttműködés „ideális példájaként” említette meg a szakszolgálatok közötti együttműködést, amelynek segítségével a múlt héten terrorcselekményeket sikerült megakadályozni Szentpéterváron.

Hozzátette, hogy az új amerikai stratégia terjedelmes dokumentum, és az orosz szakintézmények figyelmes tanulmányozást követően fogják értelmezni.

Az amerikai dokumentum egyebek között azt állította, hogy Oroszország ambíciói s katonai képességei instabilitást okoznak az eurázsiai térségben, ahol Moszkva téves számításai miatt megnőtt a fegyveres konfliktusok lehetősége.

A stratégia szerint a többszintű amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítése nem aknázza alá az Egyesült Államok, illetve Oroszország és Kína közötti stratégiai viszonyt, mert annak célja az észak-koreai és az iráni rakétatámadások elhárítása.

A dokumentum szerzői rámutattak, hogy Oroszország és Kína olyan fegyvereket fejleszt ki, amelyek képesek veszélyeztetni az amerikai kritikus fontosságú infrastruktúrát, valamint a parancs- és vezérlőrendszert.

A stratégia megfogalmazása szerint Oroszország és Kína a saját javára kívánja megváltoztatni a világrendet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS