2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letette az esküt az osztrák kormány, közben több ezren tüntettek ellene

2017. december 18. 19:12, utolsó frissítés: 19:15

Letette az esküt hétfőn az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új osztrák kormány, élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével.

A kormány tagjai Alexander Van der Bellen államfő és Heinz-Christian Strache alkancellár, FPÖ-elnök jelenlétében tették le az esküt. A kormánynak 14 minisztere és két államtitkára van.

Az államfő - aki hivatalba lépése előtt a Zöldek pártjának vezetője volt - azt mondta: tudatában van annak, hogy sokan "szkeptikusan, sőt egyesek ellenségesen tekintenek a többséget képviselő új kormányra, de ez a demokrácia."

Egyben arra kérte a kormányt, hogy "tisztelje az osztrák történelmet, annak jó és szomorú oldalaival együtt, tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, azokét, akik másként gondolkodnak, és garantálja minden ausztriai lakos jólétét, közéjük értve a nem osztrák állampolgárokat is.

A konzervatív-radikális jobboldali koalíciós kormány megalakulása miatt Bécs központjában, nem messze az elnöki palotától mintegy 6000 ember tüntetett. A tüntetőket jelentős létszámú rendőralakulat vette körül, és a rendőrök a tömeget a Heldenplatzra (Hősök terére) terelték.

A demonstráció jórészt békés volt, egy kis csoport tagjai petárdát, paradicsomot és tojást dobáltak a rohamrendőrök felé. A tüntetők tábláin olyan jelmondatok is voltak, hogy: "Ne engedjük, hogy a nácik kormányozzanak!". "Nem akarunk náci disznókat!", "Halál a fasizmusra!". A tüntetést több szélsőbaloldali, antifasiszta és diákcsoport szervezte meg. (mti/inforadio)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS