2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymást hibáztatták televíziós vitájukon a katalán pártok

2017. december 18. 10:28, utolsó frissítés: 10:35

Egymást hibáztatták a Katalóniában kialakult politikai és gazdasági bizonytalanságért a december 21-i helyi parlamenti választásokon induló pártok képviselői a La Sexta országos kereskedelmi televízió vasárnap éjjel rendezett élő vitaműsorában.

A mintegy kétórás vita középpontjában a katalán függetlenségi törekvések álltak, és a végére semmiféle lehetséges együttműködés nem körvonalazódott a pártok között.

A résztvevők gyakran egymás szavába vágtak, többször vádolták egymást hazugsággal.

A választások előtt közzétett utolsó közvélemény-kutatások szerint Katalóniában egy párt sem tud kormányzóképes többséget nyerni, ráadásul a szoros eredmények miatt nagy esélye van annak is, hogy sem a függetlenségi erők, sem a spanyol egységet támogató pártok összefogása nem elegendő a kormányalakításhoz.

A felmérések szerint győzelemre esélyes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt elnökjelöltje, Inés Arrimadas a vitában hangsúlyozta: ha újra a függetlenségi pártok kerülnek hatalomra, ugyanazt folytatnák, amit az előző ciklusban tettek.

Felrótta nekik, hogy milliókat költöttek a függetlenségi törekvésekre. Példaként említette, hogy rengeteg pénzt fordítottak a katalán külpolitikára, míg a bölcsődei hálózat bővítésére egy eurót sem szántak.

Mint mondta, pártja ellenben ezt a pénzt a szociális kiadások növelésére költené. Új időszakot kell nyitni, tanulni kell a hibákból, jegyezte meg.

Szavazzanak azok ellen, akik börtönbe juttatták a függetlenségpártiakat, mondta a műsorban Carles Mundó, aki a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalt (ERC) képviselte.

A politikust, aki az előző katalán kormány tagja volt, néhány hete helyezték szabadlábra. Pártja listavezetőjét, Oriol Junquerast helyettesítette, aki továbbra is előzetes letartóztatásban van.

Mundó arról beszélt, hogy pártja mindig a párbeszédet képviselte. Céljuk egy erős kormány létrehozása, amely figyelembe veszi az emberek igényeit.

A függetlenségi törekvések folytatását az állammal tárgyalva, bilaterális módon képzelik el, hangsúlyozta, és nyilvánvalóvá tette: ha ők nyerik a választásokat, saját jelöltjüket szeretnék elnöknek, nem Carles Puigdemontot.

Azt kérte a választóktól, hogy mielőtt voksolnak, idézzék fel az október 1-jei eseményeket, az erőszakos rendőri fellépést.

Carles Puigdemont volt katalán elnököt, aki Brüsszelben tartózkodik, mivel Spanyolországban letartóztatási parancs van érvényben ellene, Josep Rull helyettesítette a vitában. A politikus korábban szintén előzetes letartóztatásban volt.

A függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) képviselője szerint jelen körülmények között a mostani nem normális választás.

Szabadság vagy börtön, Puigdemont vagy Rajoy - szerinte a szavazóknak e kettő között kell most dönteniük.

Rull amellett érvelt, hogy a függetlenségi törekvések nem voltak rossz hatással a katalán gazdaságra, hanem épp az azzal szemben indult állami fellépés okoz kárt.

Hangsúlyozta: ha a szavazók támogatják őket, el tudják érni, hogy a börtönben lévő politikusokat kiengedjék. Hiszünk a demokráciában, jelentette ki.

Miquel Iceta, a Katalán Szocialista Párt elnökjelöltje úgy vélte: Katalóniának már eddig is hatalmas árat kellett fizetnie a függetlenségi törekvésekért. Nem kérdés, hogy rosszabb helyzetben van, mint két éve, mondta, példaként említette a vállalatok tömeges elvándorlását Katalóniából.

Véleménye szerint a függetlenségi politikusok úgy viselkednek, mintha nem tehetnének semmiről, és mindenért a többiek lennének felelősek.

„A józan ész térjen vissza a politikába”, fogalmazta meg mottóját, részletezve, hogy pártja célja Katalónia nagyobb autonómiájának és jobb finanszírozásának elérése.

A progresszív politikai erők egyesítéséről beszélt a műsorban Xavier Domenech, a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en Común) politikusa.

Mint mondta, ha rajtuk múlna, megszűnnének a különböző politikai blokkok, és egy olyan kormány alakulna, amely mindenkit képvisel.

Kizárta viszont az együttműködés lehetőségét a jobboldali pártokkal, amelyek közül a Ciudadanos és a Junts pel Sí hangzott el példaként.

Felhívta a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségekre és arra is, hogy a katalán népesség 40 százaléka rosszabbul él, mint a szüleik, ezért elsősorban szociális intézkedéseket, bölcsődebővítési programot, közmunkateremtést és egyetemi tandíjcsökkentést ígért.

A közvélemény-kutatások ezt a pártot tartják a mérleg nyelvének, amennyiben valóban egyik oldal sem jut kormányzati többséghez. Ők nem támogatják a katalán elszakadást, de azt igen, hogy a függetlenségről rendezzenek szabályos népszavazást.

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) listavezetője többször is elmondta a vita során, hogy a spanyol kormány beavatkozásával lehetővé tette, hogy helyreálljon a nyugalom és a bizalom Katalóniában, és ha nem lépnek, az autonóm közösség már kívül lenne Európán.

A politikus unalmasnak nevezte újra és újra azt hallani a függetlenségi pártok politikusaitól, hogy az elveik miatt kerültek börtönbe, pedig ez azért történt, mert megsértették a törvényeket.

Az új kormány dolga a társadalmi megbékélés és a bizalom visszaszerzése lesz Katalóniában, jegyezte meg.

Vidal Aragonés, aki a szélsőbaloldali, függetlenségi Népi Egységet (CUP) képviselte a televíziós vitában, azt hangsúlyozta: október 1-je óta megvan a felhatalmazás a néptől a katalán köztársaság létrehozására.

Bírálta az ERC-t, amiért nem tesz eleget ennek a felhatalmazásnak, míg a CUP célja továbbra is, hogy efelé haladjanak.

A parlamenti pártok kedden zárják hivatalos választási kampányukat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS