2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átkeresztelik Macedóniát

2017. december 15. 14:51, utolsó frissítés: 14:53

Huszonkét éve folynak a tárgyalások arról, hogy a görögöket bántó nevét változtassa meg Macedónia. Most végre sikerült megfelelő nevet találni, írja a hvg.hu

A görögöket sérti a Macedónia megnevezés, mert számukra Macedónia Görögország északi területének a neve, az ugyanezt a nevet használó szomszédos, független állam szerintük veszélyezteti Görögország integritását. Az Észak-Görögoszágban élő görögöknek ráadásul erős makedón identitásuk is van.

Bár hivatalosan csak jövő tavasszal fogják bejelenteni, úgy tűnik, megvan Macedónia új, hivatalos elnevezése.

Egy olyan nevet vetettek fel, amit korábban éppen a görögök javasoltak a Greek Reporter újságírója úgy tudja, Görögország elfogadja az Új-Macedónia megnevezést, a nemzetközi diplomácia pedig az ENSZ-től az EU-ig, a NATO-tól az EBESZ-ig nagy megkönnyebbülésében egy másodperc alatt fog zöld utat adni a két állam közös döntésének.

A macedónok ragaszkodtak ahhoz, hogy a macedón szó szerepeljen az állam nevében.
A görög vétó várható megszűnésével Macedónia, pontosabban Új-Macedónia már 2018-ban NATO-tag lehet, és elkezdődhet az ország hivatalos EU-csatlakozási folyamata is, bár ezt a folyamatot egyelőre még Bulgária is ellenzi. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS