2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael lezárta a gázai átkelőket válaszul a palesztin rakétákra

2017. december 14. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

Izrael bejelentette, hogy lezárja a palesztin lakosságú Gázai övezetbe vezető átkelőket válaszul a naponta ismétlődő palesztin rakétatámadásokra, jelentette a helyi média csütörtökön.

Az áruforgalmat szolgáló Kerem Salom és a személyek utazását biztosító erezi átkelőt is lezárták csütörtöktől, miután egy hete szinte minden nap rakétákat lőttek az övezetből izraeli területre, amire a légierő a Gázát irányító, szélsőséges Hamász szervezet katonai létesítményeire mért ellencsapásokkal felelt.

A hadsereg szóvivői közölték, hogy rendkívüli humanitárius esetekben továbbra is beutazhatnak Izraelbe kórházi ellátásra az Ereznél lévő átkelőhelyen. Ezt a lépést csak biztonsági megelőző intézkedésként szoktak alkalmazni a fontosabb zsidó ünnepek idejére.

Az elmúlt hét napban Donald Trump amerikai elnök múlt szerdai, Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentése óta több mint egy tucat rakétát lőttek Gázából Izrael felé.

Egy részük még az övezetben landolt, ötöt megsemmisítettek a levegőben a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétái, hat viszont Izrael területén ért földet, s kettő közülük Szderót városban anyagi kárt okozott.

A 2014-es Erős szikla hadművelet óta nem volt példa hasonló gyakoriságú rakétakilövésekre az enklávéból. Noha nem maga az övezet fegyveres erejét jelentő radikális Hamász, hanem más, kisebb iszlamista szélsőséges szervezetek tagjai lövik a rakétákat, Jeruzsálem a területet fennhatósága alatt tartó Hamászt tekinti felelősnek a történtekért.

Az egyik, még Gázában landoló rakéta a Gazi al-Sava nevű iskolában csapódott be Bét-Hananban, az övezet északi részén, de szerencsére nem voltak gyerekek a tanteremben.

A palesztinok és Izrael közötti konfliktus ismét fellángolt, mert Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és utasítást adott az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének előkészítésére.

Azóta az erőszakos tiltakozó akciók során hat palesztin életét vesztette, és legalább 2000-en megsebesültek.

Az iszlám országok vezetői Trumpnak válaszulszerdai isztambuli találkozójukon elfogadott zárónyilatkozatukban Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS