2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Tanács elnöke bírálta a kötelező menekültügyi kvótákat

2017. december 13. 13:31, utolsó frissítés: 13:31

Számos képviselő bírálta az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke „hatástalannak” és „rendkívül megosztónak” nevezte a kötelező menekültügyi kvótákat egy frissen közzétett dokumentumban.

Frans Timmermans
, az Európai Bizottság első alelnöke elmondta, nem ért egyet azzal, hogy hatástalan lenne a menedékkérők elosztására szolgáló uniós mechanizmus, annak keretében ugyanis 32 ezer embert áthelyeztek az elmúlt két évben, ami a jogosultak több mint 90 százalékát jelenti.

Kiemelte: közös megoldásra van szükség, máskülönben nem lesz semmilyen megoldás, megfelelő egyensúlyt kell találni a szolidaritás és a felelősségvállalás között.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője arról számolt be, hogy „megdöbbentette” Tusk vezetői ütemterve, amely „teljességgel aláássa az Európai Bizottság megközelítését”.

Hozzátette, együttes, európai megoldást kell találni a menekültválságra.

Hasonló véleményének adott hangot a radikális baloldali képviselőcsoportot vezető Gabi Zimmer, aki „szerencsétlennek” tartja a dokumentumot.

Leszögezte: „inkább azon kellene dolgozni, hogy a menekülő emberek ne kerüljenek fogolytáborokba Líbiában”.

Ska Keller, a zöldpárti frakció társelnöke úgy vélekedett, hogy Donald Tusk „hátba támadta” a bizottságot.

Cecilia Wikström, a dublini reform ügyében illetékes EP-jelentéstevő szerdán hangsúlyozta: az új menekültügyi rendszernek „automatikus áthelyezési mechanizmust” kell magában foglalnia, amelyben minden tagállamnak részt kell vennie.

A képviselőtestület nem fog elfogadni egy „felvizezett kompromisszumot, amely biztosan kudarcot vall a gyakorlatban”, közölte, hozzátéve, hogy nem szabad elkövetni a múlt hibáit.

„Tusk elnök beavatkozása súlyosan árt a jogalkotási folyamatnak, fogalmazott a képviselő, arrogánsnak minősítve az Európai Tanács elnökének azon megjegyzését, miszerint saját javaslattal fog előállni, amennyiben júniusig nem sikerül megállapodásra jutni.

„Felmerül bennem a kérdés, hogy Donald Tusk az Európai Tanács vagy a visegrádi országcsoport elnökeként jár most el”, mutatott rá Wikström.

A jelentéstevő szerint érthető, hogy a tagállamok konszenzusra törekszenek, az elmúlt másfél év azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nem lehet közös álláspontot kialakítani, mivel „néhány ország elhatározta, hogy akadályozni fogja a dublini szabályozás bármilyen konstruktív reformját”.

Kedden Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos nevezte elfogadhatatlannak és Európa-ellenesnek Tusk levelét, amely szerinte megtagadja az utóbbi évek közös munkáját.

Diplomáciai források szerint a tagállami kormányok képviselőinek hétfői ülésén a német, az olasz és a svéd delegált is bírálta Tusk levelét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS