2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A palesztin vezetők tiltakoznak, a nemzetközi közösség tárgyalást szorgalmaz

2017. december 07. 18:33, utolsó frissítés: 18:33

A palesztin vezetők elítélték Donald Trump amerikai elnök döntését, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

Mahmúd Abbász palesztin elnök televíziós beszédében úgy értékelte, hogy Washington szembemegy a nemzetközi joggal, bátorítja a megszállást, az izraeli telepesépítkezéseket, és ezzel tovább távolodott a béketárgyalások közvetítői szerepétől, aláásva a kétállami megoldást. "Ez egy történelmi pillanat, és lépnünk kell. Az Egyesült Államok nem lehet ezentúl diplomáciai támogató és a békefolyamat közvetítője" - vélekedett Mahmúd Abbász.

A gázai övezetet irányító iszlamista Hamász péntekre meghirdette a "harag napját". Iszmáil Haníje, a szervezet politikai vezetője hadüzenetnek nevezte Trump döntését, ezért bejelentette, hogy péntektől újabb intifádát, vagyis palesztin felkelést hirdetett. Közben Izrael megerősítette hadseregének Ciszjordániában állomásozó egységeit.

A Palesztin Hatóság csütörtöktől háromnapos "harag napjait" hirdetett, és általános sztrájkot kezdeményezett az oktatási intézményekben, felszólítva a tanárokat és a diákokat, hogy vegyenek részt a tervezett tüntetéseken, tiltakozó akciókban.

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek további zászlóaljakat, más egységeket pedig készenlétbe helyeznek. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő "készen álljon minden eshetőségre".

Csütörtökön összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint.

Egészségügyi források közölték, hogy ezekben az incidensekben legkevesebb 80-an sérültek meg az izraeli hadsereg lövéseitől és gumilövedékeitől. A források szerint tizenegy aktivista éles lövedéktől további húsz pedig gumilövedéktől sérült meg.

Szemtanúk beszámolói szerint a ciszjordániai Al-Birehben több ezer tiltakozó palesztin gyűlt össze, s olyan jelmondatokat skandáltak, hogy "Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa". Néhányan köveket dobáltak a katonákra. Címlapján Halál Amerikára felirattal jelent meg csütörtökön az Izraellel szemben ellenséges Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez közelálló al-Akbár című hírlap. "Ma Palesztinában létezik egy erős, felhatalmazott ellenállás, amely több ezer rakétával rendelkezik, ezek csapást mérhetnek Tel-Avivra" - írta a lap.

Szaúd-Arábia felszólította az Egyesült Államokat: változtassa meg döntését arról, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekinti. A sivatagi királyság "felelőtlennek és indokolatlannak" minősítette az amerikai lépést.

Az iraki síiták vallási vezetője, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh közleményben ítélte el az amerikai elnök döntését. "Ezt a döntést elítélik és becsmérlik, mert arabok és muszlimok százmillióinak érzéseit sérti" - írta. A lépés "nem fogja megváltoztatni azt a tényt, hogy Jeruzsálem megszállt terület, amelynek vissza kell kerülnie palesztin tulajdonosaihoz" - tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte nyolc ország - Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Egyiptom, Szenegál, Bolívia és Uruguay - Jeruzsálem kérdésében. A BT soros elnöke, Japán ENSZ-nagykövete közölte, hogy pénteken magyar idő szerint délután háromkor kezdődik a tanács ülése.

Jeruzsálemnek mind Izrael, mind a jövőbeli palesztin állam fővárosának kell lennie - jelentette ki csütörtökön Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki szorgalmazta a diplomáciai erőfeszítések fokozását annak érdekében, hogy a palesztinoknak Trump bejelentése után is Jeruzsálemben legyen a fővárosuk. "Továbbra is dolgozunk a közel-keleti kvartett keretében, feltehetően kibővített formában" - mondta a főképviselő, megemlítve Jordániát, Egyiptomot és Szaúd-Arábiát, valamint Norvégiát. "Továbbra is a meggyőződésünk, hogy az Egyesült Államok szerepe kulcsfontosságú" - tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy helyteleníti a döntést, amely ellentmond a nemzetközi jognak és az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak. "Franciaország megismétli álláspontját az ENSZ Biztonsági Tanácsában is" - tette hozzá.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes szerint az amerikai döntés a helyzet általános romlásához vezet majd a palesztin-izraeli viszonyban és az egész Közel-Keleten. Rámutatott: az a tény, hogy Donald Trump elnök az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő átköltöztetése mellett döntött, ellentétes az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival.

Rex Tillerson külügyminiszter csütörtökön Bécsben kijelentette, hogy Jeruzsálem elismerésével kapcsolatos döntésével Donald Trump elnök "az amerikai nép akaratának engedelmeskedett". Tillerson az amerikai kongresszus által a jeruzsálemi nagykövetségről 1995-ben elfogadott törvényre hivatkozott, amely felszólította az Egyesült Államokat, hogy költöztesse Tel-Avivban működő nagykövetséget Jeruzsálembe, "Izrael állam fővárosába". "Az elnök semmi mást nem tett, mint megvalósította az 1995-ös törvényt" - így a külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy Washington azt szeretné, ha Izrael és a palesztinok békeszerződésről tárgyalnának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS