2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ausztráliában engedélyezték az azonos neműek házasságát

2017. december 07. 16:32, utolsó frissítés: 16:36

Az ausztrál parlament alsóháza csütörtökön elsöprő többséggel megszavazta az azonos neműek házasságának törvényesítését, idáig évtizedeken át tartó, politikai manőverekkel tarkított, többszörösen gátolt út vezetett.

Egy országos felmérésben a választópolgárok csaknem kétharmada támogatta, a szenátus pedig a múlt héten 43 igen és 12 nem szavazattal szintén a melegek egybekelésének lehetőségére voksolt.

A házasság fogalmát újraíró jogszabály elfogadásától kezdve a hivatalos definíció nem kimondottan férfi és nő, hanem két ember szövetségeként határozza meg a házasságot Ausztráliában.

A királyi beleegyezést és más formaságokat követően a jogszabály egy hónapon belül törvényerőre emelkedhet, az első ausztráliai melegházasságokra körülbelül két hónap múlva kerülhet sor.

A parlamentben összességében 23 kísérletet tettek az azonos neműek házasságának legalizálására. Törvényjavaslati szintre korábban mindössze négy alkalommal jutott az ügy, és minden esetben leszavazták.

A melegházasság körüli, évek óta húzódó vita végére egy postai úton történt felmérés tett pontot, amelyen a választásra jogosult ausztrálok 79,5 százaléka vett részt. A válaszadók 61,6 százaléka támogatta az azonos neműek egybekelésének lehetőségét, míg 38,4 százalékuk ellenezte azt.

Ausztráliában az azonos nemű párok évtizedek óta küzdenek az elfogadásukért és az egyenlőségért. A homoszexualitás mindössze húsz évvel ezelőtt még bűncselekménynek számított az országban. 1949-ig még halállal büntették a szodómiát Viktória államban, abban az évben 20 év börtönre csökkentették a büntethetőségét.

Dél-Ausztrália volt az első állam 1975-ben, Tasmania pedig az utolsó 1997-ben, amely dekriminalizálta a melegek közti szexuális kapcsolatot.

A melegek és leszbikusok jogait védő mozgalmak hangja az 1960-as évek végén kezdett felerősödni. Az egyik fő fordulópontot egy 1978-as tiltakozás jelentette Sydneyben, ahol a rendőrség brutálisan lépett fel a tüntetők ellen, és több tucat embert letartóztatott.

Ez vált az első hivatalos meleg és leszbikus felvonulássá. 2016-ban a rendőrség és a kormány bocsánatot kért az akkori brutalitásért.

1961 előtt Ausztrália minden állama és tartománya saját házassági törvényt alkotott. A házasságra vonatkozó első szövetségi törvényt 1961-ben léptették életbe, amely csak a monogám, heteroszexuális házasságot ismerte el.

Nem ismerte el semmilyen más formáját, sem a poligám, sem az azonos nemű, sem a tradicionális bennszülött házasságot.

A konzervatív kormány az 1961-es törvény kiegészítve 2004-ben kifejezetten kizárta az azonos nemű párokat, a házasságot „minden mást kizárva csakis férfi és nő egységeként” határozta meg, ezzel növelve a heteroszexuális és azonos nemű párok közötti egyenlőtlenséget.

A John Howard vezette kormány lépése egy leszbikus pár kérésére adott válasz volt. A Kanadában házasságot kötött nők házasságuk ausztráliai elismerését kérvényezték.

Idővel az államok és tartományok jogilag elismerték az azonos nemű kapcsolatokat és az élettársi kapcsolatokat.

Egy 2009-ben bevezetett, szövetségi szintű, kiterjedt reform megszüntette az azonos nemű párokkal szembeni diszkriminációt az adózás, a veterán ügyek, a társadalombiztosítás és az egészségügyi területén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS