2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

2017. december 06. 20:53, utolsó frissítés: 20:58

Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel Avivból át fogja költöztetni nagykövetségét ide. A bejelentés várhatóan feszültségeket fog szülni a régióban és hátráltatni fogja a békefolyamatot.

Kedden több arab állam vezetője, de a francia elnök is kérlelte Trumpot, ne tegye meg ezt a lépést. Az ENSZ határozatával is szembemenő lépést Németország és Nagy-Britannia sem nézi jó szemmel.

Az amerikai elnök választási kampányában tett ígéretet Jeruzsálem elismerésére, most ezt az ígéretet váltotta valóra. “Úgy döntöttem, ideje hivatalosan elismerni Jeruzsálemet fővárosként. Két évtizednyi halogatás után még mindig nem vagyunk közelebb a tartós békéhez az izraeliek és a palesztinek között” – nyilatkozta arra utalva, hogy az amerikai kongresszus már 1995-ben megszavazta a nagykövetség átköltöztetését, de azóta kivárt az Egyesült Államok.

Bár Trump bejelentette a költözést, időpontot ő sem rendelt hozzá. Ez mindenképp egy hosszú folyamat lesz, amely a nagykövetségi épület tervezőinek és kivitelezőinek szerződtetésével fog kezdődni.

“Jeruzsálem nem egy egyszerű város, hanem a világ egyik legősibb települése, három világvallás szent helye, egy etnikailag- kulturálisan-, politikailag- és közigazgatásilag egyaránt összetett helyzetben lévő metropolisz, ahol egy beléptetőkaput nem lehet úgy felszerelni, hogy abból ne legyen regionális válság” – írja az Index háttéranyagában.

Jeruzsálem ténylegesen Izrael fővárosa, és a város egészét a zsidó állam szervei ellenőrzik. Az összes izraeli állami intézmény már 1949 óta Jeruzsálemben működik. A gyarmati Palesztinát felosztó ENSZ-határozat a várost eredetileg közös izraeli-arab fennhatóság alatt képzelte el, nyugati felét 1948-ban cionisták foglalták el, keleti felét Jordánia, és csak 1967-ben, a hatnapos háború óta ellenőrzi teljes egészében Izrael. 1980-ban a zsidó állam alaptörvényében is „teljes és egységes” fővárosává tette, azonban ezt a lépést az ENSZ Biztonsági Tanácsa annexiónak minősítette, és semmissé nyilvánította, az USA tartózkodása mellett. Az izraeli-palesztin megbékélést célzó egyezmények, az 1993-as oslói békemegállapodás és a 2003-as Út a békéhez is leszögezik, hogy Jeruzsálem státuszát a két fél közötti tárgyalásokon kell rendezni. (cnn, index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS