2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A #metoo mozgalmat választotta az év emberének a Time magazin

2017. december 06. 16:03, utolsó frissítés: 16:08

A #metoo mozgalmat választotta az amerikai Time magazin az év emberének. A mozgalom azokat az embereket képviseli, akik a szexuális zaklatásukról és támadásukról világméretű vitát indítottak.

A hashtag a múlt hónapban kezdett el pörögni, miután több közismert férfit is szexuális visszaéléssel vádoltak kollégáik.

2017. október elején írta meg a New York Times, hogy Harvey Weinstein amerikai producer női alkalmazottakat és színésznőket zaklathatott szexuálisan.


 
A botrányt követően egyre többen álltak elő a saját zaklatásos sztorijaikkal, ráadásul nem csak nők, hanem férfiak is, úgy mint Terry Crews. A botrányba végül belebukott Weinstein, és belebukott Kevin Spacey színész is, akit egy Anthony Rapp színész vádolt meg azzal, hogy Spacey szexuálisan zaklatta őt, amikor Rapp még csak 14 éves volt. De nem csak ő volt az egyetlen áldozat: később még húszan vallottak Spacey ellen, akit a botrány miatt kirúgtak a Kártyavár című sorozatból.

A #metoo mozgalom az elmúlt hónapokban felhívta a figyelmet a szexuális zaklatások tömegességére és rendszerszintűségére, és befolyásos, egészen mostanáig érinthetetlennek tűnő embereket számoltatott el.

A szűkített listán egyébként ott volt, többek között Kim Dzsong Un észak-koreai vezér, a Wonder Woman című film rendezője, Patty Jenkins és az Amazon-alapító Jeff Bezos.

(24.hu/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS