2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az észak-koreai halászhajók sorozatos hajótörése Japán partjainál súlyos élelemhiányra utal

2017. december 06. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Az észak-koreai halászok sorozatos hajótörése Japán partjainál, vagy szerencsés esetben csak elsodródásuk, arra utal, hogy súlyos élelemhiány van a kommunista diktatúrában, vélik japán elemzők.

Az észak-koreai halászoknak ugyanis a hazai partoktól egyre távolabb kell dolgozniuk a Japán-tengeren.

Ennek az az oka, hogy a súlyos ENSZ-szankciók sújtotta ország devizahiányban szenved, ezért tavaly eladta Kínának sárga-tengeri halászati jogainak egy részét.

Viszont Kim Dzsong Un állami vezető utasítására 2013 óta minden évben növelni kell a zsákmányt, állítja Sigemura Tosimicu, a tokiói Vaszeda Egyetem Észak-Koreával foglalkozó vezető professzora.

Pion Csinil koreai származású japán író és újságíró pedig arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy az élelemhiány miatt az észak-koreaiak fejenként csak 300 gramm élelmiszert kapnak naponta az államtól.

Phenjan importálna alapvető élelmiszert Kínából, de nincs elegendő devizája. A tavalyihoz képest idén harmadával csökkent az észak-koreai devizatartalék a nemzetközi szankciók miatt, amelyet nukleáris és rakétaprogramja miatt vezettek be az ország ellen, mondta az újságíró.

Minden évben több tucatnyi rossz állapotban lévő és rosszul felszerelt halászhajó sodródik el a japán szigetekig vagy rosszabb esetben a tengerbe vész, de csak idén novemberben 28 ilyen eset történt, legalábbis amiről a japán parti őrség tud.

Ilyen sok hasonló szerencsétlenségre nem volt még példa. A parti őrség az idén 42 észak-koreai hajótöröttet mentett meg, ami szintén rekord. Viszont sokszor csak a halászok holttestét vagy maradványait találják meg a lélekvesztőkben, amelyeket Japánban „fantomcsónakoknak” neveznek. Idén eddig 18 holttestet találtak.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS