2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a választási kampány Katalóniában

2017. december 05. 16:18, utolsó frissítés: 16:18

A függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) hajnalig tartó kampánynyitó rendezvényén üresen hagyták azon tagjaik székét, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak a katalán függetlenségi népszavazás illegális megrendezése, és a katalán függetlenség október 27-i parlamenti kinyilvánítása miatt. Köztük van Oriol Junqueras listavezető is.

„Oriol Junqueras továbbra is börtönben van, mert félnek tőle. Mert ő az igazság és a remény szimbóluma. Mert tudják, hogy számunkra ő a legjobb jelölt a katalán köztársaság előmozdításához”, hangsúlyozta beszédében Marta Rovira, a párt főtitkára a Vicben tartott rendezvényen.

Felszólalt Carles Mundó volt katalán igazságügyi tanácsos is, akit hétfőn kora este helyeztek óvadék ellenében szabadlábra.

„Meg kell nyernünk ezt a választást kétségbevonhatatlanul, hogy megmutassuk az egész világnak: a katalán nép sosem adja fel a szabadság ügyének védelmét”, mondta.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Brüsszelből küldött videoüzenetét vetítették le pártja, az Együtt Katalóniáért (Junst pel Catalunya) barcelonai kampánynyitóján.

Ezen arról beszélt, hogy a december 21-i választás az október 1-jei függetlenségi népszavazás második fordulójának tekinthető, és arra kért mindenkit, ne felejtse el, mi is történt azon a napon.

„Nemzet” és „alávetettség” között kell választani, jelentette ki.

Itt a lehetőség lerombolni a függetlenségi mozgalom által épített falat, érvelt kampánynyitó beszédében Inés Arrimadas, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt elnökjelöltje Barcelonában.

A legutóbbi, hétfőn közzétett közvélemény-kutatás ezt a pártot hozta ki a választások lehetséges győzteseként.

Arrimadas szerint a választások lehetőséget adnak arra, hogy Katalónia visszakapja az autonómiát és az intézményeket, amelyeket Junqueras és Puigdemont veszélybe sodort.

Ehhez azonban „elengedhetetlen, hogy a csendes többség tömegesen jelenjen meg a szavazóurnáknál”, és azt mondja, hogy elég, hangsúlyozta.

A Katalán Szocialista Párt (PSC) l'Hospitalet de Llobregatban tartott rendezvényén Miquel Iceta listavezető arról beszélt, hogy ez nem a megosztottság pillanata, hanem a párbeszédé, a hidaké és nem az árkoké, valamint ők azok, akik képesek megteremteni a megbékélést.

„Nálunk a kulcs a helyzet feloldására”, fogalmazott Xavier Domenech, a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en Comú) nevű párt elnökjelöltje szintén a Barcelona melletti l'Hospitalet de Llobregatban rendezet kampánynyitó eseményen.

Mint mondta, ideje „megfoltozni” Katalóniát, mert a harmónia régen szétszakadt, és az emberek közös felelőssége azt megjavítani.

A baloldali párt nem tagja sem a függetlenségi, sem az azzal szemben létrejött másik nagy katalán politikai blokknak. Több közvélemény-kutatás szerint is a mérleg nyelve lehet, ha a választásokon a két nagy erő egyike sem szerez kormányzóképes többséget.

Carles Riera, a katalán függetlenségi és baloldali Népi Egység (CUP) nevű párt listavezetője a most kezdődő kampányt az elnyomás elleni küzdelemként definiálta a barcelonai nyitóünnepségen, amelyen továbbra is a Spanyolországtól való elszakadás mellett foglaltak állást a résztvevők.

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán elnökjelöltje a barcelonai kampánynyitón azt hangsúlyozta: garantálja a jövőt, az együttélést, és Spanyolország egységét az, aki rájuk szavaz.

A Néppárt a spanyol társadalomkutató központ (CIS) hétfői közvélemény-kutatása szerint a PP a pártok közül az utolsó helyen juthat be a katalán törvényhozásba a választásokon.

A hivatalos választási kampány december 19-ig tart, a jogszabályok szerint arra a pártok egyenként legfeljebb 3,9 millió eurót (1,2 milliárd forint)költhetnek.

A pártok által korábban kiadott tájékoztatás szerint összesen 10,1 millió euróba (3,1 milliárd) kerül majd nekik a kampány. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS