2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalosan is elfogadták az Európai Unió jövő évi költségvetését

2017. november 30. 17:50, utolsó frissítés: 17:50

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió jövő évi költségvetését csütörtökön a két uniós társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács.

Az elfogadott kompromisszumos egyezség értelmében az EU 2018-ban 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege. A tanács sajtószolgálata kiemelte: mindkét összeg magasabb az idei évre előirányzottnál, utóbbi lényegesen.

A pénzeszközök nagyjából fele - kötelezettségvállalásokban 77,5 milliárd euró - a versenyképesség növelését célozza, például a gazdaság megerősítésén, az oktatás javításán és a vállalkozások támogatásán keresztül. Az európai mezőgazdasági termelők számára előirányzott támogatás összege 59 milliárd euró.
A jogállamiság és az emberi jogok törökországi helyzetének romlása miatt 105 millió euróval megnyirbálták az Ankarának nyújtandó előcsatlakozási támogatásokat.

Az EP 295 szavazattal, 154 ellenében, 197 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi uniós büdzsét, amelyet Antonio Tajani elnök az aláírásával hitelesített.
A parlament közleményében hangsúlyozták: a képviselőtestület nyomására több pénz fog jutni a fiatalok és a kisvállalkozások támogatására, kutatás-fejlesztésre és az Erasmus-programra is. Az EP képviselői emellett 34 millió euró pluszforrást szereztek a fiatal gazdák támogatására és 95 millióval emelték a klímabarát gazdálkodási módszerek számára elkülönített összeget - hangsúlyozták.
(MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS