2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ítélethirdetésen lett öngyilkos a horvát háborús bűnös

2017. november 29. 17:23, utolsó frissítés: 17:26

A horvát média nem hivatalos értesülései szerint elhunyt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán ítélethirdetéskor a hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermében. Hivatalos forrásból ezt egyelőre nem erősítették meg.
 
A hágai Nemzetközi Törvényszéken három volt boszniai horvát vezető ügyében hirdettek ítéletet, akikre korábban súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki a muszlimok ellen a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatások miatt.

A másik három vádlott ítéletének kihirdetése előtt azonban félbe kellett szakítani az ülést, mert Prajlak felállt, felhörpintett valamit egy üvegcséből, majd közölte, hogy méreg volt.Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság „kormányfőjét”, két társát, Bruno Stojicot és Slobodan Praljakot pedig 20-20 évre.

A bíró, Carmel Agius azonnal felfüggesztette a tárgyalást, és kihívták a mentőket, írja a BBC.  Az N1 horvát hírcsatorna és Nova Televízió nem hivatalos értesülésekre hivatkozva jelentette, hogy Praljak valamivel 14 óra után halt meg kórházban.

A korábbi parancsnok a vádak szerint 1993 nyarán nem tett semmit azért, hogy megakadályozza, amikor a katonái muszlimokat tereltek össze és gyilkoltak le. A gyilkosságot a katonák előre eltervezték, Praljak tudott róla, mégsem akadályozta meg.

Mostar keleti részén pedig a katonák nemzetközi szervezetek tagjait támadták, fosztogattak, és helyi mecseteket is megrongáltak. Praljakot ezért bűnösnek találták emberiség ellen elkövetett és háborús bűncselekményekben. (168ora.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS