2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Kreml reméli, hogy az új luhanszki vezetés biztosítja a politikai folytonosságot

2017. november 27. 13:17, utolsó frissítés: 13:17

A Kreml reméli, hogy a Délkelet-Ukrajnában önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” új vezetése megőrzi a folytonosságot a minszki megállapodások végrehajtása és a fogolycsere kérdésében, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Moszkvában.

Peszkov így reagált az azt firtató újságírói kérdésre, hogy vajon Ihor Plotnickij, a luhanszki szakadárok vezetőjének lemondása után Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kívánja-e telefonon megvitatni az új vezetővel, Leonyid Paszicsnikkal is a délkelet-ukrajnai konfliktus során foglyul ejtett személyek kicserélésének kérdését.

Putyin november 16-án beszélt telefonon Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki vezetővel a fogolycsere-javaslatról, amelyet Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízott aznap terjesztett elő.

Orosz sajtóforrások szerint ez volt az első alkalom, hogy Moszkva hivatalos bejelentést tett az orosz elnök és a szakadár vezetők közötti közvetlen kapcsolatfelvételről.

A javasolt fogolycsere keretében Kijev hajlandó lenne 306 embert szabadon bocsátani a délkelet-ukrajnai szakadár milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében. A fogolycserét ukrán részről még az újévet és az ortodox karácsonyt megelőzően szeretnék végrehajtani.

Peszkov a telefonos egyeztetés követően közölte, hogy „Putyin nem hallott elutasítást” a donyecki és a luhanszki vezető részéről a lehetséges fogolycserével kapcsolatban.

Zaharcsenko és Plotnickij ugyanakkor kikötötte, hogy a részletekről még tárgyalni kell az ukrán fél képviselőivel.

Plotnickij lemondását és önmaga ideiglenes „elnökségét” Paszicsnik múlt pénteken jelentette be. Ugyancsak közölte, hogy a „Luhanszki Népköztársaság” kül- és belpolitikája változatlan marad. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS