2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ankara figyeli, hogy Washington ad-e újabb fegyvereket a szíriai kurdoknak

2017. november 27. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

Ankara figyeli, hogy Washington küld-e további fegyvereket a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart, mondta Bekir Bozdag török kormányszóvivő hétfőn a 24 TV török hírtelevíziónak adott interjújában.

Donald Trump amerikai elnök a Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében a török vezetés szerint biztosította Ankarát, hogy Washington nem ad több fegyvert az YPG-nek.

A Fehér Ház sajtóhivatala szombaton azonban azt közölte, hogy Trump csak a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás átrendezését, „korrigálását” ígérte Erdogannak.

Bozdag hétfőn fordulópontnak minősítette Trump és Erdogan egyeztetését. Egyúttal hangsúlyozta: Trump bejelentése „értéktelen”, ha nem követi tett. Az YPG-nek korábban küldött fegyvereket az Egyesült Államoknak azonnal össze kell gyűjtenie, hangoztatta.

Ankara az YPG-t a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonlóan terrorszervezetnek tekinti és attól tart, hogy a szíriai kurd milícia megerősödése felélénkítené a Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Erdogan a közelmúltban többször nehezményezte, hogy Washington „mintegy 3500 kamionnyi” fegyvert küldött az YPG-nek Szíriába az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcra hivatkozva. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS