2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jelentősen drágulnak majd a szeszes italok Skóciában

2017. november 16. 14:13, utolsó frissítés: 14:18

Az angol Legfelsőbb Bíróság szerdai határozata lehetővé teszi Skóciának, hogy a világon elsőként minimumegységárat vezessen be az alkoholos italoknál. A törvény bevezetése után várhatóan jelentősen csökken majd az alkohol okozta halálesetek száma az országban, számolt be a BBC.A BBC szerint a skótok átlagban 20 százalékkal több alkoholt vásárolnak mint angol vagy wales-i szomszédaik.

Linda Bauld rákmegelőzési szakértő szerint a rák kialakulásában mint például a mell, vagy bélrák nagy szerepe lehet az alkoholfogyasztásnak is. A szabályozás bevezetésétől azt remélik, hogy az alkohol okozta betegségek és halálesetek száma visszaszorul.

A Legfelsőbb Biróság döntését Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere Twitter üzenetében üdvözölte a Legfelsőbb Bíróság döntését és elmondta, hogy maga is szükségesnek találta ezt az intézkedést annak érdekében, hogy javulhasson a közegészségügy.Természetesen a minimumegységár bevezetésének vannak ellenző is. Ilyen például a Scotch Whisky Association (SWA) is, amely kereskedelem korlátozásának nevezte a szabályozást. A Legfelsőbb Bíróság szerint azonban a szabályozás nem sérti meg az Európai Unió törvényeit.

A törvényt egyelőre csak hat évre vezetik be jövő januártól. (BBC)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS