2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit gondolnak a magyarországi pártok a székelyek nemzeti kisebbséggé való nyilvánításáról?

2017. november 14. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

Az azonnali.hu körbekérdezte a magyarországi politikai pártokat,hogy támogatnák-e, hogy a székelyeket elismerjék magyarországi kisebbségként, mint ahogy azt a Székelyek Világszövetsége nevű szervezet indítványozza és már aláírásokat is gyűjt az ügyben.

A székelyek magyarországi kisebbségként való elismertetésének szándéka vagy jószándékú hülyeség vagy román provokáció, legalábbis a Fidesz szerint.

A DK és az Együtt nem kíván különösebben beleszólni az ügybe, a Momentum viszont aláírásokkal is segítené a kezdeményezést, amennyiben úgy látja, az a székelység támogatását bírja.

A kezdeményező Székelyek Világszövetségének elnöke, András Mihály pár nappal ezelőtt azt mondta: bárki aláírhatja a kezdeményezést, ha magyar állampolgár, akkor is, ha nem székely.

Múlt hét csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó nevű sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nincs még személyes véleménye az ügyről. A miniszter akkor úgy fogalmazott: először meg kell nézni, hogy kinek mi a szándéka és ki mit akar. Azóta a Fidesznek lett véleménye, a párt sajtóosztálya a következő állásfoglalást hozta meg:

„A Fidesz nem támogatja a székelyek nemzeti kisebbségként való bejegyzését, hiszen a székelyek magyarok. A kezdeményezés jó szándékú, de vagy teljes hozzá nem értés áll mögötte, vagy még annál is rosszabb, hiszen a román politikának mindig is célja volt azt elérni, hogy a csángókat és a székelyeket ne tekintsék magyaroknak.”

Az Együtt tudomásul veszi a Kúria döntését, amit még az aláírásgyűjtésen túl követnie kell a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményezésének is a kisebbséggé minősítés tárgyában.

Az elismert kisebbséggé válás formai feltételeinek teljesítése az érintett kisebbség feladata, így az Együtt politikai pártként tiszteletben tartja a törekvést, bele nem kíván azonban avatkozni, mindezt szakmai és jogi kérdésnek tekinti.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt nyilatkozta, hogy: „A Demokratikus Koalíció tudomásul veszi a Kúria döntését, hogy a székelyek kezdeményezhetik, hogy Magyarországon nemzeti kisebbségként ismerjék el őket. Aláírásgyűjtésre nem kaptunk felkérést. Amennyiben ilyen érkezik, a párt elnöksége dönteni fog ebben az ügyben.”

A Momentum minden olyan kezdeményezésre nyitott, ami az adott kisebbség tagjainak támogatását élvezi. Ha az adott kisebbség támogatja,a párt is szívesen adja az aláírását a kezdeményezéshez. A Momentum ugyanakkor azt vallja, hogy a kisebbségi jogokat EU-s szinten is garantálni kell, ezért vesz részt a Minority Safepack kezdeményezésben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS