2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A damaszkuszi kormány hadserege elfoglalta az Iszlám Állam utolsó jelentős szíriai városát

2017. november 10. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

Elfoglalta Abu-Kemált, az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó jelentős szíriai erősségét a damaszkuszi kormány hadserege az orosz légierő támogatásával - erősítette meg Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz-fehérorosz katonai kollégium pénteki moszkvai tanácskozásán.

A város felszabadítását Szergej Szurovikin vezérezredes, a szíriai orosz katonai kontingens parancsnoka videocsatornán jelentette a miniszternek.

Sojgu közölte, hogy az orosz hadsereg, amely folytatja Deir-ez-Zór és Majadín aknamentesítését, a nap folyamán megkezdi ezeket a munkálatokat Abu-Kemálban is.

Elmondta, hogy a terroristáknak a városban összpontosított, "meglehetősen nagy" csoportosulását megsemmisítették, de annak egy része átkelt az Eufráteszen, és északi irányba tart.

„Remélem, hogy méltó módon fogadják majd őket”- mondta a védelmi miniszter.

Az utóbbi hetekben az IÁ rohamos ütemben veszített területeket Szíriában és Irakban, előbbinek a keleti, míg utóbbinak a nyugati területeire szorult vissza.

Szíriában a dzsihadisták alig egy hónap leforgása alatt elveszítették Rakkát - amely három évig volt az Iszlám Állam de facto szíriai fővárosa -, az olajban gazdag kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány azonos nevű székhelyét, valamint a stratégiai elhelyezkedésű Majadín városát.

Irakban az el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, illetve az említett városokat övező néhány település maradt már csak az IÁ ellenőrzése alatt.

Megfigyelők, szakértők és az Iszlám Állam elleni harcokban részt vevő katonai parancsnokok is egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a dzsihadisták végnapjaikat élik Szíriában és Irakban.

A terrorszervezet felett aratott győzelemmel azonban még nem köszönt be a béke Szíriában. Erre utal, hogy Damaszkusz és Teherán az utóbbi napokban többször jelezte, hogy a kormányerők és szövetségeseik hamarosan olyan területek ellen indulnak, amelyeket még nem a szíriai kormány ellenőriz.

Ezen az Egyesült Államok támogatta kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által elfoglalt, az Eufrátesz keleti oldalán fekvő területek, köztük Rakka és a szíriai felkelők uralta északnyugat-szíriai Idlíb tartomány értendő, ahol a török hadsereg is jelen van.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya az Egyesült Államokat és Törökországot megszálló erőknek minősítette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS