2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

II. Erzsébet nem is olyan gazdag

2003. január 01. 14:19, utolsó frissítés: 2003. január 02. 11:24

Nagy-Britannia uralkodója, II. Erzsébet királynõ egyáltalán nem lehet olyan gazdag, mint sokan gondolják -- derült ki szerdán, a törvény értelmében harmincéves késleltetéssel most nyilvánosságra hozott 1972-es kormányzati iratokból. Azért kell felülvizsgálni az uralkodó vagyonáról alkotott elképzeléseket, mert sokkal kevesebbet örökölt apjától, VI. György királytól, mint korábban vélték. A királynõ éppen 1972-ben az uralkodói háztartás állami finanszírozásának felülvizsgálatát kérte a kormánytól - mivelhogy állami kötelezettségeinek költségei kezdték messze meghaladni az addigi költségvetési kiutalást --, és a kormány vizsgálatot tartott az ügyben. Az így keletkezett iratok is nyilvánosságra kerültek szerdán.

"Teljesen világos, hogy õfelsége távolról sem a világ leggazdagabb asszonya, sõt, a forgalomképes vagyont figyelembe véve, még az Egyesült Királyságban sem a leggazdagabb" - állapították meg a harminc évvel ezelõtt elvégzett vizsgálat közben. A kormányzati jelentés szerint II. Erzsébet magánvagyona "számottevõen kisebb", mint a Beatles együttes tagjaié együttvéve - habár a jelentésben egyikrõl sincs számadat.

A brit kormány 1972-ben megállapította, hogy II. Erzsébet a korábban véltnél sokkal kevesebbet örökölt 1952-ben elhunyt apjától. Ennek az az oka, hogy VI. György az 1936-ban jobblétre szenderült VII. Eduárd királynak a másodszülöttje volt. A királyi magánvagyon nagyrészét az elsõszülött VIII. Eduárd örökölte, ám õ -- a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsonnal tervezett házassága okozta alkotmányos válság miatt -- még 1936-ban lemondott a trónról. Egyes történészek szerint a német fasizmus iránti szimpátiái is indokolták, hogy az akkori kormány erõsen szorgalmazta a lemondását.
Mindenesetre VI. György király ezután kénytelen volt megvásárolni bátyjától a királyi magánvagyonhoz tartozó sandrighami és balmorali birtokokat, következésképp kevesebb megtakarítást hagyhatott az elsõszülött leányára, II. Erzsébetre. Más magánpénzek pedig nem álltak a királynõ rendelkezésére - állapította meg a vizsgálat.

A hetvenes évek elejére az uralkodói kiadások már jócskán meghaladták az évi 1,13 millió fontos költségvetési kiutalást, amely az uralkodó államfõi ténykedését finanszírozta. A különbséget a királynõ saját zsebbõl pótolta. Az 1972-es vizsgálódás után a kormány javasolta, hogy az uralkodóház állami támogatását növeljék évi 2,45 millió fontra.

Jelenleg a brit költségvetés évi 12,7 millió fonttal támogatja az uralkodóházat az államfõi és más közéleti kötelezettségek teljesítésében. Ez a Buckingham palota évente kiadott elszámolásából tudható, és eszerint a királynõnek évi 9,6 millió font magánjövedelme van a Lancaster hercegség (Duchy of Lancaster) birtokaiból és ingatlanaiból is. Ez utóbbi után a királynõ jövedelemadót fizet.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS