2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az oroszok többségének szimpatikusabbak a Romanovok, mint a kommunisták

2017. november 06. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

Az oroszok 92 százaléka nem akar újabb forradalmat, és közülük a legtöbben, 60 százaléknyian a bolsevikok által meggyilkolt II. Miklós cárt tartja a legrokonszenvesebbnek a sorsfordító 1917-es év történelmi alakjai közül - állapította meg egy, az októberi kommunista hatalomátvétel centenáriuma alkalmából elkészített felmérésében a VCIOM közvélemény-kutató intézet.

Ebből úgy tűnhetne, mintha a lelkekben a régi rend iránti nosztalgia száz év után felülkerekedett volna a forradalmi mítosszal szemben, ám a vizsgálat nyomán ennél bonyolultabb kép rajzolódott ki.

Kiderült ugyanis, hogy a rokonszenvfelmérésben, amelynek részvevői több történelmi szereplőt is bejelölhettek, a második helyen, 57 százalékkal Feliksz Dzerzsinszkij, a KGB szovjet állambiztonsági szervezet elődszervezetének, a Csekának a megalapítója végzett, megelőzve az 53 százalékot begyűjtött Lenint és az 52 százalékon álló Sztálint - aki iránt 2005-ben még csak 37 százalék nyilvánított rokonszenvet.

A hóhérok és áldozatok leszármazottainak megosztottságát jelzi, hogy a megkérdezettek közül 46 százalék vélekedett úgy, az októberi forradalom a társadalom többségének érdekét szolgálta, és pontosan ugyanennyien gondolták ennek az ellenkezőjét.

A bolsevikokat ugyan csak 28 százalék támogatná, ha most következne be a fordulat, a túlnyomó többség, 72 százalék pedig elszökne, kivárna vagy alkalmazkodna, ám mégis 61 százalék azok aránya, akik szerint a forradalom erős lökést adott az ország fejlődésének, sőt új korszakot nyitott fejlődésében.

Mindemellett a sztálini megtorlásokat stabilan 70 százalék elítéli, a monarchikus államformát pedig csak 28 százalék támogatja vagy nem ellenzi.

Az orosz társadalomnak ezt a paradox, kettős világképét próbálta meglovagolni a Raketa óragyár, amely Revoljucija, azaz forradalom néven olyan exkluzív terméket dobott, piacra, amelynek fekete számlapját a cári dinasztia egyik leszármazottjának alvadt vércseppje "ékesíti".

Az óra tervezője és véradója, az orosz óhazába az Egyesült Államokból visszaszármazott Rosztyiszlav Romanov, a tragikus sorsú cár húgának, Kszenyija Alekszandrovnának a dédunokája.

„Ez az óra arra késztet bennünket, hogy kétszer is meggondoljuk, felemeljünk-e egy kehely véres mellékízű pezsgőt” - fogalmazta meg sokatmondónak szánt üzenetét a Romanov-sarj.

Ennél egyértelműbben fogalmazott Marija Vlagyimirovna nagyhercegnő, a Romanov-ház jelenlegi feje az oroszokhoz az élesen megosztó 100. évforduló alkalmából a hétvégén intézett üzenetében.

„A múltat nem lehet megváltoztatni. De képesek vagyunk tanulni a hibáinkból és mindent megtenni, hogy népünk soha többé ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor kibékíthetetlen, egymás ellen küzdő részekre osztják. Nekünk elsősorban, függetlenül a nézeteink különbségétől, el kell ismernünk, hogy a Forradalom számunkra közös szerencsétlenség” - közölte.

Rámutatott, hogy a forradalom „elkerülhetetlen katasztrófa” volt és egyúttal válasz az elit tétlenségére egy olyan időszakban, amikor a nép megújulásra törekedett. A nagyhercegnő sürgette a forradalom bűneinek elismerését, ugyanakkor úgy vélekedett, „megengedhetetlen az a törekvés, hogy kitöröljék a szovjet korszakot Oroszország történelméből, vagy kizárólag fekete tónusban ábrázolják azt”.

A nyilatkozat gyakorlatilag egybecseng a jelenlegi, magát mind a cári, mind a szovjet rendszer örökösének tekintő, és azok pozitív hagyatékát a maga javára felhasználni törekvő orosz politikai kurzus törekvéseivel.

Vlagyimir Putyin elnök, amikor múlt héten Moszkvában felavatta a sztálini megtorlások áldozatairól megemlékező gyász falát, leszögezte, hogy a leszámolásokra „nincs mentség”, ugyanakkor a nemzeti egység megerősítésének szándékával azt hangsúlyozta, hogy Oroszországban most „a bizalom és a stabilitás értékeire” kell támaszkodni.

Ennek megfelelően a Kremlben nem tartanak megemlékezést a centenárium alkalmából. Egy újságírói kérdésre azonban, amely azt feszegette, hogy ezzel az orosz vezetés megtagadja-e az 1917-es (az Oroszországban akkor használt Julián-naptár szerint) október 25-i forradalom bármiféle megünneplését, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő így felelt: „Senki nem tagadott meg semmit”.

A sors fintora, hogy a domesztikált orosz kommunisták - miután a múlt héten külföldi elvtársaikkal együtt egy szentpétervári nemzetközi konferencián emlékeztek meg a történtekről - kedden este az évfordulót a Renaissance Moscow Monarch Centre Hotelben fogják megünnepelni.

Ráadásul a nevében a végképp eltörölni kívánt múltra emlékeztető szálloda tulajdonosa, a Marriott International éppen a vörös veszedelem elleni küzdelem globális központjában, Washingtonban székel.

Valamiféle forradalom kirobbantásával az évfordulón eddig csak a külföldre szökött Vjacseszlav Malcev nacionalista blogger követői próbálkoztak, akik közül az OVD-Info civil szervezet szerint Oroszország-szerte 448-at vett őrizetbe a hétvégén rendőrség, hétfő reggelig azonban túlnyomó többségüket el is engedték. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS