2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiadták az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen

2017. november 04. 12:28, utolsó frissítés: 12:29

A spanyol központi büntető bíróság kiadta pénteken az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja ellen - jelentették be hivatalosan Madridban.

A belga szövetségi ügyészség megkapta és tanulmányozni fogja a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont ellen Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancsot - közölte péntek este a vádhatóság szóvivője. Eric Van der Sypt arról tájékoztatta a helyi sajtót, hogy tanulmányozni fogják az elfogatóparancsot, mielőtt szombaton vagy vasárnap átadják a vizsgálóbírónak, aki majd dönteni fog az érintettek előzetes letartóztatásáról.

Az európai elfogatóparancsot azt követően adták ki, hogy Carmen Lamela bírónő elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon.

A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Mind az öten Belgiumban tartózkodnak.

A belga hatóságoknak sajtóhírek szerint három hónapjuk van az eljárás lebonyolítására. Puigdemont korábban kijelentette, hogy nem tér vissza Spanyolországba, de teljes mértékben együtt fog működni a belga hatóságokkal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS