2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyolcan meghaltak egy New York-i terrortámadásban

2017. november 01. 07:59, utolsó frissítés: 12:59

Update:

A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő kedd délutáni New York-i gázolásos merényletet - adta hírül szerdán a CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja.

A támadót a hatóságok Sayfullo Habibullaevic Saipovként azonosították, üzbég állampolgár, aki 2010-ben érkezett az Államokba.

Az Uber, ahol a férfi sofőrként dolgozott, együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte, a társaság megvizsgálta Saipov tevékenységét a cégnél, és egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely a sofőr biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, mintegy 1400 alkalommal szállított utast.

Volt azonban számos közlekedési kihágása. 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.

Saipov az első vizsgálatok szerint nincs jelen a közösségi médiában.

A rendőrség már kedden kihallgatta őt a kórházban, még az előtt, hogy megműtötték, de nem közöltek részleteket esetleges vallomásából.

A CNN-nek nyilatkozó belügyi forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.

A férfi egy ismerőse, akinél korábban lakott, a The Cincinnati Enquirer napilapnak elmondta, hogy a férfi mindig dolgozott. Nem járt társaságokba, mindig hazament pihenni, majd ismét munkába ment. ( mti )

-----------------------------------------

Nyolc ember meghalt, és 11 megsérült egy New York-i terrortámadásban, amikor egy kisteherautó gyalogosok és biciklisek közé hajtott kedden a World Trade Center egykori tornyaihoz közeli helyen.

A szemtanúk beszámolója szerint miután az autó a tömegbe hajtott, a sofőr kiszállt, és fegyvernek látszó tárggyal kezdett hadonászni, erre egy kiérkező rendőr hasba lőtte. Később kiderült, a támadónál paintball fegyver volt. Sérülése súlyos, azóta megműtötték, és stabil az állapota.

A támadót a hatóságok Sayfullo Habibullaevic Saipovként azonosították, üzbég állampolgár, aki 2010-ben érkezett az országba, feltehetően az Iszlám Állam ideológiáját követve követte el a támadást.

Az áldozatok között van öt argentin áés egy belga állampolgár is, ezt mindkét állam külügyminisztere megerősítette.

"Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!" - írta Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök. Trump szerint egy nagyon beteg és zavart ember támadott ártatlanokra.

Bill de Blasio, New York polgármestere két órával az esemény után tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy terrortámadást hajtottak végre a városban, mellyel ártatlan embereket vettek célba. A nyomozás folyamatban van, ezért azt kérte a város lakóitól, hogy legyenek óvatosak, különösen azért, mert halloween éjszakája van, ezért sokan lehetnek az utcákon. Azt kérte, ha bármi gyanúsat észlel a lakosság, azonnal jelentse a rendőrségnek. A következő órákban és napokban megerősítik a rendőri jelenlétet a város utcáin. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS