2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elmenekült Spanyolországból Carles Puigdemont katalán elnök

2017. október 30. 15:58, utolsó frissítés: 16:24

Carles Puigdemont katalán elnök elhagyta Spanyolországot és Brüsszelbe utazott közölte az Independent, spanyol kormányinformációkra hivatkozva.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap már kijelentette, hogy szükség esetén menedékjogot biztosítanának Puigdemontnak.

„A helyzetet, Madrid intézkedéseit látva, illetve azt, hogy börtönbüntetésekről beszélnek, kérdéses, hogy tisztességes tárgyalást kapna-e” – hangoztatta Francken, elismerve, hogy az ügy minden bizonnyal diplomáciai bonyodalmakat eredményezne Spanyolországgal.

Az elnök ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a spanyol állami főügyész, ugyanígy vádlottak a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai is.

José Manuel Maza
főügyész hétfőn Madridban tartott sajtótájékoztatóján döntését azzal indokolta, hogy a katalán parlamentben múlt pénteken elfogadták a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot.

A feloszlatott katalán parlament hét elnökségi tagja közül azokat érinti az állami főügyész bejelentése, akik döntéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a katalán törvényhozás elé kerülhessenek a függetlenségi folyamat előrehaladását célzó javaslatok.
 
Az állami főügyész által ismertetett bűncselekmények közül a lázadás a legsúlyosabb, a spanyol büntető törvénykönyv szerint a maximálisan kiszabható büntetés érte 30 év szabadságvesztés.

Lázadás bűncselekménye miatt Spanyolországban utoljára az 1981-es katonai puccskísérletben részt vevő csendőrtiszteket ítélték el, akik behatoltak a parlamentbe, és túszul ejtették az ott tartózkodó képviselőket.
( hírszerk )

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS