2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közvetíteni kíván a Vatikán az Egyesült Államok és Észak-Korea között

2017. október 30. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

Közvetíteni kíván a Vatikán az Egyesült Államok és Észak-Korea között - jelentette a La Repubblica olasz napilap hétfőn.

Az újság szerint a vatikáni közvetítői szerepet arra a november 10-11-i, az atomleszereléssel foglalkozó vatikáni nemzetközi találkozóra időzítik.

A konferenciára az összes érdekelt fél meghívást kapott. A jelenlegi információk szerint az Egyesült Államok, Dél-Korea, Oroszország magas külügyminisztériumi szinten képviselteti magát.

Az ENSZ-t Izumi Nakamitsu a világszervezet leszerelési ügyekért felelős vezetője képviseli, a NATO nevében főtitkár-helyettes lesz jelen. Meghívást kapott 11 Nobel-békedíjas is, a többek között az argentin Adolfo Pérez Esquivel, az amerikai Jody Williams, az egyiptomi Mohammed el-Barádei, a bangladeshi Muhámmád Junusz, valamint Beatrice Fihn az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett a Nukleáris Fegyverek Megsemmisítéséért Küzdő Nemzetközi Mozgalom (ICAN) vezetője.

A találkozón felszólal a Hirosimában ledobott atombomba egyik utolsó túlélője is.

A lap utalt arra, hogy a találkozót Ferenc pápa is kezdeményezte egy olyan, az Egyesült Államok és Észak-Korea között lehetséges konfliktus megállítására, amely - mint az újság fogalmazott - több ezer áldozatot követelhet és megváltoztathatja a világ egyensúlyát.

Szentszéki források hangsúlyozták, hogy az atomleszerelési találkozó ötlete már régóta napirenden szerepelt, de még időszerűbbé vált az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültség fokozódásával.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti helyzet súlyosságát mutatja, hogy Ferenc pápa is szerepet vállal az esetleges nukleáris háború megfékezésére - kommentálta a La Repubblica. ( mti )

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS