2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Berlin és London elutasítja, az északír britellenes mozgalom üdvözli a katalán függetlenséget

2017. október 27. 20:31, utolsó frissítés: 20:31

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával.

Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés "aggódva szemléli", hogy a barcelonai parlament "újabb alkotmánysértése" miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus.

Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a "védett elveket". Ezért "a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot", és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett - áll a közleményben.

Steffen Seibert hozzátette: a német kormány reméli, hogy a konfliktus részesei valamennyi lehetőséget megragadnak a párbeszédre és a feszültség enyhítésére.

London elutasítja, az északír britellenes mozgalom üdvözli a katalán függetlenségi deklarációt

A brit kormány elutasította, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja viszont üdvözölte a katalán tartományi parlament pénteki döntését az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozásáról.

A londoni miniszterelnöki hivatal péntek esti közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját.
A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a katalán függetlenségről hozott döntés olyan népszavazásra alapozódik, amelyet a spanyol bíróságok törvénysértőnek minősítettek.
A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné - áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának péntek esti állásfoglalásában.
Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor pénteki nyilatkozatában "a demokratikusan megválasztott katalán parlament" által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt.
Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani.
A Sinn Féin vezetője közölte: szolidaritásáról biztosítja a katalán népet "e történelmi napon".
Gerry Adams szerint a spanyol kormánynak bele kell egyeznie a helyzet nemzetközi közvetítéssel történő rendezésébe. A katalán kormány is ezt javasolta, és ezt a jóakaratú gesztust viszonozni kell - áll Adams közleményében.
A Sinn Féin elnöke felszólította Leo Varadkar ír miniszterelnököt, hogy sürgősen és nyomatékkal vesse fel e folyamat szükségességét a spanyol kormányfőnek.


A katalán parlament függetlenségpárti többsége a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot szavazta meg. A 135 fős testület 70 tagja támogatta az indítványt, mire a spanyol szenátus intézkedéscsomagot fogadott el, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését irányozza elő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS