2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Bizottságnak nincs újabb hozzáfűznivalója a katalán válsághoz

2017. október 27. 17:37, utolsó frissítés: 17:38

Nincs újabb hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez - közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője pénteken, röviddel azután, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot és a spanyol szenátus a katalán kormány feloszlatása mellett döntött.

Az Európai Bizottság a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között.

Egy péntek déli sajtóértekezleten az EB szóvivője már megismételte a korábbi álláspontot: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke korábban kijelentette, Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában, ezért nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS