2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazta szerdán az Európai Parlament a schengeni határellenőrzés szigorítását

2017. október 25. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Megszavazta szerdán az Európai Parlament a schengeni határellenőrzés szigorítását és gyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását valamint az EU-n kívülről érkezők regisztrálását.

Az új rendszer életbe lépése után közös adatbázis készül az érkezőkről, távozókról és a beutazás megtagadásáról. Regisztrálják a vízummal és vízum nélkül érkezőket is. Abban bíznak, hogy ezáltal csökken az irreguláris migráció és könnyebben felvető majd a harc a szervezett bűnözés ellen.

Az új „Be- és Kilépési Rendszer” (EES) rögzíti a nem uniós állampolgárok nevét, ujjlenyomatát, arcképét, a belépés helyét és idejét is. Ezeket az adatokat a vízumkötelezett és a vízum nélkül is beengedhető utasoknál egyaránt rögzítik belépéskor, kilépéskor és a belépés megtagadása esetében, majd 90 napig tárolják.

A rendszer révén könnyebben ellenőrizhető, hogy a megengedett tartózkodás idejét (egy 180 napos ablakban 90 napot) az illető nem lépte-e túl.

Az útlevelek pecsételését gyorsabb eljárás veszi át, ahol a hamis iratokat és a túltartózkodást is könnyebb kiszűrni.

Az adatokat alapesetben három évig, túltartózkodáskor öt évig őrzik meg.
A rendszer adatait bűn- és terrorcselekmények megelőzésére, kiszűrésére és felderítésére is lehet használni.

Az új regisztrációs rendszerben sokféle adat gyűlik össze, amelyeket a külső határátkelőhelyeken dolgozók az illegális belépés és túltartózkodás visszaszorítására használhatnak.

Az információkhoz hozzáférnek a nemzeti határőrizettel és vízumkiadással foglalkozó szervek, valamint az Europol, de a a tagállami menekültügyi hatóságok nem kapnak hozzáférést az adatbázishoz.

Bulgária és Románia is részt vesz a rendszerben. A rendszert a schengeni együttműködés országai mellett azok a tagállamok is használhatják, amelyeknél befejeződött az úgynevezett schengeni értékelés vagy passzív részesei az európai vízuminformációs rendszernek (VIS).

“Az új be- és kilépési rendszer által gyorsabb és biztonságosabb lesz a határátlépés, könnyebb lesz elkapni a hamis papírokkal próbálkozó terroristákat és más bűnözőket” - mondta Augustin Diaz de Mera

A tagállamokkal már leegyeztetett jogszabály-tervezetet a képviselők 477 igen szavazattal 139 ellenében 50 tartózkodás mellett fogadták el. Az új rendszer várhatóan 2020-ban lép életbe.

Az új be- és kiléptetési rendszer az úgynevezett okos határokról szóló csomag része, amit a Bizottság tavaly áprilisban mutatott be. A költségeket 480 millió euróra becsülik. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS