2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

450 ezres tüntetés volt Barcelonában a katalán függetlenség mellett

2017. október 21. 21:36, utolsó frissítés: 21:43

Mintegy 450 ezren tüntettek Barcelonában a katalán függetlenség mellett a helyi rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint azután, hogy szombaton a madridi kormány bejelentette, feloszlatja a katalán kormányt és előrehozott helyi parlamenti választásokat ír ki, hogy így távolítsa el a kialakult helyzetért felelős személyeket a hatalomból.

A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének, Jordi Sáncheznek és Jordi Cuixartnak szabadon bocsátását, de a spanyol miniszterelnök bejelentése után a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással.
A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva. A tüntetés délután hatkor kezdődött, és Carles Puigdemont katalán elnök, aki egyébként nem tervezte, hogy kimegy, és kormányának tagjai álltak a menet élére. A tüntetők közül sokan Szabadságot akarunk feliratú zászlókat lengettek, sokan pedig a függetlenséget, valamint Sánchez és Cuixart kiengedését követelték. A tüntetésen számos katalán politikus felszólalt, felolvastak egy verset, valamint a börtönbe zárt vezetők leveleit is.

Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: "ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is".
Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke - miután miután részt vett a felvonuláson - sajtótájékoztatóján "de facto államcsínynek" nevezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett intézkedéseket, amellyel "lefejezik" a katalán intézményeket. "Egy autoriter puccs az Európai Unió tagállamán belül" - fogalmazott, hozzátéve: a spanyol miniszterelnök célja, hogy végezzen egy demokratikusan választott kormánnyal.

A függetlenségi párti politikus azt hangoztatta: Mariano Rajoy nincs tudatában annak, hogy az intézményeket támadva az állampolgárokat támadja, akiknek megsértették az alapvető jogait.

Kijelentette, hogy elkötelezik magukat a katalán parlament szuverenitása, a demokrácia védelme mellett, és egy lépést sem hátrálnak.

Carles Puigdemont egyébként azt ígérte, szombat este reagál a spanyol kormány lépéseire, ekkor állítólag hivatalosan is kikiáltja majd a függetlenséget. (mti/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS