2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán: ameddig a kormány élén állok, semmilyen betelepítés meg kvóta nem lesz Magyarországon

2017. október 20. 18:59, utolsó frissítés: 19:44

Nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Parlament megkezdte a "Soros-terv" végrehajtását azzal a jelentéssel, amelyet a képviselő-testület belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) fogadott el az uniós menekültügyi eljárásokat szabályozó dublini rendszer reformjáról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

Orbán szerint a jelentés nem a mostani helyzet kezeléséről, hanem a jövőről szól, és figyelmen kívül hagyja azt a veszélyt, hogy kapcsolat áll fenn a migráció, illetve a terrorizmus és a közbiztonság romlása között, továbbá el is venne jogköröket a tagállamoktól.

"Amíg ez a kormány van, és ennek a kormánynak az élén én állok, addig semmilyen betelepítés meg kvóta nem lesz Magyarországon" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy kemény és elhúzódó vitákra kell számítani.

Orbán Viktor beszélt a "példa nélküli" szerdai esti munkavacsoráról is, amelyre Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - kormányfőit.

Mint mondta, bizonyos ügyekben "aggasztó, szinte reménytelen" az álláspontok különbözősége a két oldal között, és nem is annyira politikai, inkább kulturális gyökerű nézetkülönbségekről van szó, ahogyan Európa jelenét és jövőjét, például a migráció kérdését látják.

"Mindennek ellenére a találkozó eredményes volt, hiszen számos félreértést tisztáztunk, el tudtuk mondani Juncker úrnak, hogy több tiszteletet szeretnénk kapni a közép-európai államok polgárainak, közöttük a magyaroknak is" - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint van esély az együttműködés javulására a felek között.

Orbán Viktor végezetül azon véleményének is hangot adott, hogy fontos lenne felgyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával, hogy a két ország, de különösen az utóbbi minél hamarabb tagja lehessen az Európai Uniónak. A magyar kormányfő szerint ez stabilizálná az EU helyzetét a balkáni régióban.

Emellett közölte, az állam- és kormányfők ülésén a török helyzet is napirendre került, és hangsúlyozta: "a Balkán nélkül nem lehet értelmezni Törökországot". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS