2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai ENSZ-nagykövet: hadviseléssel ér fel az amerikai választásba történt orosz beavatkozás

2017. október 20. 11:05, utolsó frissítés: 11:12

"Hadviseléssel ér fel" a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint.

Nikki Haley nagykövet a volt republikánus elnök, George W. Bush által alapított Bush Intézet szervezésében tartott rendezvényen fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját csütörtökön.

Haley szerint Oroszország a tavalyi elnökválasztási folyamat idején komoly erőfeszítéseket tett, hogy "elhintse a káosz magvait".

Az oroszok azt kérdezik, hogy miért vagyunk mi, amerikaiak, oroszellenesek, és miért hoztunk szankciókat - utalt rá a nagykövet. "A válaszom az, hogy ne avatkozzanak be választásainkba, és nem leszünk oroszellenesek" - jelentette ki a diplomata. Haley szerint "ha egy ország beavatkozik egy másik ország választási folyamatába, az nem más, mint hadviselés".

A nagykövet nem először fejtette ki nyilvánosan is az orosz beavatkozásról vallott álláspontját. Ez a vélemény élesen szemben áll az amerikai diplomácia irányítója, Rex Tillerson miniszter álláspontjával, aki bírálatai mellett is többször kifejtette, hogy a Trump-kormány a Moszkvával folytatandó párbeszéd híve.

Maga Donald Trump elnök sem mondta ki, hogy a beavatkozás tény volt. "Senki sem tudja biztosan, mi történt" - fogalmazott Trump néhány hónappal ezelőtt egy sajtókonferencián Mindazonáltal az elnök a G20-as országcsoport nyáron Hamburgban tartott csúcsértekezletén felvetette az esetleges beavatkozás problémáját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott találkozóján.

A New York-i rendezvényen beszédet mondott George W. Bush is. A volt elnök hangsúlyozta: "az orosz beavatkozást soha nem szabad kicsinyíteni vagy tolerálni". Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak "határozottságot és kitartást" kell mutatnia a demokráciája elleni külső támadásokkal szemben. Bush kiemelte: ennek első lépése, hogy felvegyék a harcot a kibertámadások ellen.

"Amerika egy ellenséges hatalom kitartó támadásait tapasztalta meg, amelyek táplálták országunk megosztottságát" - fogalmazott a volt elnök, s az amerikai hírszerzés információira hivatkozva hangsúlyozta, hogy az orosz kormány tervet dolgozott ki az amerikaiak egymás ellen fordítására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS