2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bécsi Kurier a "státus-helyzetrõl"

2002. december 30. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

"Szomszédok közötti viszály a határokon túli magyaroknak nyújtott segítség miatt" -- ezzel a címmel közölte hétfõn a Kurier címû független bécsi lap tudósítójának, George Berenyinek a cikkét. A szerzõ szerint az uniós csatlakozásra koncentrálni kívánó magyar kormánynak a lehetõ legrosszabbkor jöttek a Szlovákiával és Romániával kapcsolatos legújabb feszültségek.
Budapesten és Brüsszelben is egészen mást vártak a két szomszédos ország kormányfõinek magyarországi látogatásától, mint ami történt: az egy évvel ezelõtt hatályba lépett úgynevezett "státustörvény" keltette hullámok elsimulására számítottak. Az alig fél éves Medgyessy-kormány elõzõleg késznek mutatkozott kisebb módosításokra a törvényben, hogy eloszlassa Pozsony és Bukarest aggályait, és "új fejezetet" nyisson a szomszédsági politikában -- írta Berenyi.

"Medgyessy és csapata azonban kétszer is súlyos sokkot szenvedett, amikor Mikulás Dzurinda szlovák kormányfõ 15 pontból álló kifogáslistát nyújtott be, amellyel gyakorlatilag teljes egészében elutasította a törvény országában való alkalmazását. Ezután beigazolódott a félelem attól, hogy Pozsony hozzáállása átszivároghat Bukarestbe is. Bár Adrian Nastase román kormányfõ 2001. végén megállapodást írt alá Orbán Viktor (akkori) kormányfõvel, a Medgyessyvel való találkozón õ is aggályokat tartalmazó listát nyújtott be. Nem titok, hogy Nastase budapesti látogatása elõtt hosszabb megbeszélést folytatott Dzurindával. Ezt követõen a magyar és a román külügyminiszter csak a törvény módosításának alapelveirõl tudott megegyezni" -- írja Berenyi. A szerzõ hozzátette: fõleg a magyarigazolványok kiállítása, illetve az azzal járó kedvezmények és támogatások sora nem tetszik Magyarország szomszédainak.

"Nyíltan nem kifogásolják az igazolványt, amely Tõkés László püspök szerint elsõ ízben hoz létre jogi kötõdést az anyaországhoz és erõsíti a nemzeti identitástudatot, ezért Budapesten találgatnak, mi lehet a szomszédok pálfordulása mögött. Van egy homályos feltételezés, amely szerint Szlovákia és Románia meghívása a NATO-ba a két ország szemében csökkenthette a Budapesthez fûzõdõ jó kapcsolatok jelentõségét" -- írta a szerzõ, s emlékeztetett rá, hogy Medgyessy Péter kormányfõ mindezek ellenére gesztust tett, amikor részt vett a budapesti román nagykövetség nemzeti ünnepi fogadásán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS