2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A MÁV-elnök szerint szabályosan jártak el Puczi Béla emléktáblája ügyében

2017. október 19. 12:34, utolsó frissítés: 13:28

A MÁV szabályosan járt el Puczi Béla emléktáblája ügyében, de fontosnak tartja emlékének megőrzését - közölte a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója roma szervezetekkel csütörtökön.


"Biztosíthatom Önöket, hogy valamennyi munkatársammal együtt nagyra becsüljük és a magyarság szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk Puczi Béla erdélyi magyar cigány honfitársunk marosvásárhelyi események alatti helytállását és a magyarság érdekében végrehajtott hősies tetteit" - fogalmazott Dávid Ilona Sárközi Gábornak, a Roma Sajtóközpont Egyesület elnökének és Setét Jenőnek, az Idetartozunk Egyesület elnökének írt, az MTI-hez is eljuttatott levelében.

A vasúttársaság vezetője kiemelte, hogy köszönet jár a roma szervezeteknek az erőfeszítésekért, amelyeket Puczi Béla emlékének ápolása érdekében kifejtettek.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy kollégái a történtek során korrektül, a MÁV-csoport szabályainak megfelelően jártak el.

"Az eseményekről csak akkor értesültem, amikor már elkerülhetetlen volt az ellentétek felszínre kerülése. Ezt személy szerint nagyon sajnálom, mert amennyiben korábban hozzám fordulnak, találtunk volna megfelelő megoldást a felmerült problémára, mint ahogy reményeim szerint még most is meg tudjuk oldani a látszólagos ellentéteinket" - írta levelében Dávid Ilona.

Közölte: a MÁV a megoldás érdekében felülvizsgálja szigorú szabályait és érdemi javaslatokkal megegyezésre törekszik.

"Bízom benne, hogy az emléktábla elhelyezésének vitás ügyét minden résztvevő érdekeinek megfelelően le fogjuk tudni zárni" - tette hozzá a MÁV vezetője.

Október 7-én, a roma büszkeség napján az emberi jogokért tartott demonstráción Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke közölte, hogy a Nyugati pályaudvar falára közadakozásból készített emléktáblát akartak elhelyezni Puczi Béla tiszteletére, aki azt a roma tömeget vezette 1990-ben, amely megmentette a marosvásárhelyi magyarokat a felbőszített román tömegtől, ám a MÁV azt nem engedélyezte.

Október 10-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla emléktábláját.

Az RMDSZ október 17-én a MÁV-hoz fordult az ügyben, kérve, hogy engedélyezze a Fekete Március hőse emléktáblájának október 23-i kihelyezését a tervezett helyszínre, azaz a Nyugati Pályaudvar falára. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS