2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Titkos, illegális hírszerző részleg a Pentagonban

2005. január 26. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

A Pentagon megerősítette: helytállóak a Washington Post értesülései, miszerint a védelmi minisztériumon belül működik egy titkos hírszerző részleg, amelynek felállítását maga Donald Rumsfeld védelmi miniszter rendelte el. A Post információi szerint ez a külön részleg a CIA-tól teljesen függetlenül működik, megsértve ezzel az ide vonatkozó amerikai törvényeket.

A hírszerző egységet 2002-ben hozták létre, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat követően. Irakban, Afganisztánban és más meg nem nevezett országokban indítottak speciális hírszerzőakciókat, szerveztek be kémeket és próbáltak meg betájolni potenciális célpontokat. Azt nem tudni, hogy jelenleg is folynak-e még ilyen akciók, és ha igen, akkor hol.

Washingtoni kommentárok szerint az amerikai hírszerző közösségek közti vita, vetélkedés, sőt ellenségeskedés lehet az ügy hátterében. Az elemzők emlékeztetnek arra is, hogy a 2001. szeptember 11-ei merényletek megelőzésében a CIA csúfos kudarcot vallott, és meglehet, ezzel magyarázható Rumsfeld döntése is. (radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS