2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Osztrák Néppárt győzött, a szélsőjobb a harmadik az osztrák választásokon

2017. október 15. 18:52, utolsó frissítés: 22:24


Frissítés (22:11): Majdnem teljes, 99,6%-os feldolgozottság mellett a becslések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 31,6%-át, a szociáldemokrata SPő a szavazatok 26,9%-át, a szélsőjobboldali FPÖ pedig a szavazatok 26%-át szerezte meg. A Zöldek 31 év után kiesnek az osztrák parlamentből, a PILZ és a liberális NEOS viszont a becslések szerint bejutott.

A végleges eredményekre még várni kell, 980 ezer levélben küldött szavazatot ugyanis csak hétfőn fognak összeszámolni.

Frissítés (20:16): A SORA intézet becslései szerint a szavazatok 86,2%-ának feldolgozása után az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 31,6%-át, a szociáldemokrata SPÖ a szavazatok 26,9%-át, míg a szélsőjobboldali FPÖ a szavazatok 26%-át szerezte meg. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy az első becslésekkel szemben a szociáldemokraták lesznek a második erő az osztrák parlamentben.

*

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 30,2 százalékával győzött az előrehozott osztrák parlamenti választásokon vasárnap az ORF televízió és a SORA közvélemény-kutató intézet hivatalos előrejelzése szerint. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között szoros a verseny a második helyért.

A szavazatok 42,4 százalékának összeszámlálása után készült előrejelzés szerint a második helyen az eddigi ellenzéki, az ÖVP-től jobbra álló szabadságpárt áll a szavazatok 26,8 százalékával, míg szorosan a nyomában az eddigi nagykoalíciót vezető szociáldemokraták a voksok 26,3 százalékával.

Az előrejelzések azt valószínűsítik, hogy az ország új vezetője, a néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz, és Ausztriát az eddigi nagykoalíció helyett új kormányzati szövetség irányítja majd.

A jelenlegi, 2013 szeptembere óta kormányzó, az SPÖ-ből és az ÖVP-ból álló nagykoalíció mindenekelőtt a menekültpolitikában fennálló nézeteltérések miatt bomlott fel, és ezt követően írták ki az előrehozott választásokat.

A előzetes, nem hivatalos végeredmény késő estére várható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS