2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump nem mondta fel az iráni atomalkut, de elutasította annak jelenlegi formáját

2017. október 14. 09:50, utolsó frissítés: 09:56

Donald Trump amerikai elnök nem mondta ugyan fel pénteken a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalkut, de elutasította annak jelenlegi formáját. Trump felhatalmazta a pénzügyminisztériumot, hogy léptessen életbe újabb szigorú szankciókat Teheránnal szemben.

Donald Trump bejelentette: nem hajlandó aláírni a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut. Az elnök arra hivatkozott: Teherán nem tartja be a megállapodás "szellemiségét". Leszögezte: amennyiben a kongresszus nem támogatja az új stratégiát, felmondja az Egyesült Államok részvételét a többhatalmi megállapodásban.

Trump hosszan ostorozta Iránt: azt állította, hogy az országot 1979 óta "fanatikus rezsim" és "diktatórikus vezetés" irányítja, amely mind a mai napig folyamatosan agressziót követ el, és ennek nem csak az Egyesült Államok a céltáblája. "A rezsim változatlanul a világ első számú állama, amely támogatja a terrorizmust" - fogalmazott.

Az elnök a 2015-ben kötött megállapodást az Egyesült Államok története "legrosszabb és leginkább egyoldalú" egyezményének minősítette, és leszögezte, hogy álláspontja szerint ez gazdaságilag és politikailag egyaránt mentőövet nyújtott Iránnak. Hangsúlyozta: az amerikai kormány újabb, kemény szankciókat vezet be, s ezek elsősorban az iszlám Forradalmi Gárdát érintik. Elmondta, hogy már felhatalmazást is adott a pénzügyminisztériumnak a szankciók életbe léptetésére. A szankciók támogatására kérte az Egyesült Államok szövetségeseit is.

Trump leszögezte: amennyiben a kongresszus nem cselekszik, a Fehér Ház egyoldalúan felmondja az Iránnal kötött többhatalmi egyezményt.
A kongresszusnak 60 nap áll a rendelkezésére a cselekvéshez: azaz az új szankciók támogatásának eldöntésére és a megállapodás szerinte "komoly hiányosságainak" kiküszöbölésére.

Az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodást egy ország nem rúghatja fel - közölte Haszan Róháni iráni elnök.
Róháni tévébeszédében rámutatott: az iráni atomalkut nem csak Washington írta alá. Az iráni államfő Trump beszédét hevesen bírálta, amelyről azt mondta: tele volt szitkozódással és az iráni nemzet ellen felhozott alaptalan vádaskodásokkal. Hozzátette, Teherán tiszteletben tart minden nemzetközi megállapodást. Az atomalkuról szólva közölte, hogy nem lehet felülvizsgálni az egyezményt, nem lehet záradékokat hozzá adni.

Közös közleményben fejezte ki aggodalmát az iráni nukleáris megállapodás ügyében a Trump elnök által bejelentett intézkedések lehetséges következményei miatt a brit, a német és a francia kormány. A londoni miniszterelnöki hivatal által kiadott, Trump bejelentésére reagáló közlemény szerint az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország vezetői továbbra is elkötelezetten vallják, hogy az Iránnal kötött egyezményt az összes aláíró országnak maradéktalanul végre kell hajtania, mert ezt diktálja az érintett hatalmak közös nemzetbiztonsági érdeke. A nyilatkozat szerint az iráni nukleáris egyezmény tizenhárom évi diplomáciai munka eredménye, és megkötése jelentős lépés volt annak megakadályozására, hogy Irán a nukleáris fejlesztési programot katonai célok szolgálatába állítsa. A közös közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy az egyezményt az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadott határozatban hagyta jóvá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig hosszú távú megfigyelési programja alapján ismételten igazolta, hogy Irán eleget tesz az egyezményben foglaltaknak.

Mindezek alapján a közleményt kiadó három európai hatalom arra biztatja az amerikai kormányt és a kongresszust, hogy mielőtt bármiféle olyan lépést tesz, amely az egyezmény gyengítéséhez vezethet - ilyen lépés lehet például az Irán ellen korábban bevezetett, de a megállapodás értelmében feloldott szankciók újbóli bevezetése -, vegye fontolóra, hogy ennek milyen következményei lehetnek az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságára.

A közös felhívás szerint London, Berlin és Párizs készen áll további megfelelő intézkedések megtételére a felmerült problémák megoldása végett, szoros együttműködésben az Egyesült Államokkal és az összes érintett partnerországgal, Irántól pedig azt kéri, hogy kezdjen konstruktív párbeszédet a destabilizáló hatású cselekmények leállítása és a tárgyalásos megoldás érdekében.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kijelentette: egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az atomalkut.

Moszkva felszólította az iráni nukleáris megállapodás szereplőit az egyezmény betartására. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes rendkívül aggályosnak nevezte, hogy Trump megkérdőjelezte azt, amit nemzetközi megállapodásban már rendeztek.

Rjabkov szerint Oroszország fő feladatát most abban látja, hogy megóvja az úgynevezett atomalkut az összeomlástól. Figyelmeztetett: a megállapodás módosítása annak végét jelentheti.

Rjabkov szerint Moszkva és Teherán azon lesz, hogy intézkedéseket dolgozzon ki a megállapodás megmentésére. Ezzel összefüggésben nagyon fontosnak nevezte Irán válaszát Trump nyilatkozatára.

Az orosz külügyi tárca az Egyesült Államok újabb Irán ellenes szankciói kapcsán közölte: a nemzetközi diplomáciában nincs helye a fenyegető és agresszív retorikának, s ezek a fogások kudarcra vannak ítélve. A minisztérium úgy vélekedett, az amerikai elnök döntése, hogy nem hajlandó igazolni azt, hogy Teherán betartja az egyezmény rá eső részét, nem lesz közvetlen kihatással a megállapodás végrehajtására. Ennek kapcsán a tárca úgy fogalmazott, hogy mindezt az amerikai törvényhozás keretein belüli belpolitikai vita részeként értékeli Moszkva.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyanakkor gratulált Donald Trump "merész döntéséhez". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS