2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ET megvédte a kisebbségi oktatási rendszert Ukrajnában

2017. október 12. 21:29, utolsó frissítés: 21:29

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) csütörtöki határozatában megvédte a meglévő kisebbségi oktatási rendszert Ukrajnában, Kijev viszont azt állítja, a döntésben kettős mérce érvényesült. A PACE 80 százalékos többséggel fogadta el az új ukrán oktatási törvényt érintő sürgősségi határozatot.

Az ET egyértelműen ellenzi, hogy Kijev növelje a szomszédos országok közötti feszültséget és azon az állásponton van, hogy a régió országainak együtt kell működniük annak érdekében, hogy az európai értékek gyökeret verjenek és megerősödjenek Ukrajnában.

Az elfogadott határozat továbbá elvárja, hogy Ukrajna hajtsa végre az elfogadott törvény módosítását a Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testületének, a Velencei Bizottság elvárásainak megfelelően.

A magyar kezdeményezésre lefolytatott vita eredménye az is, hogy Petro Porosenko ukrán elnök szerdán elmondott strasbourgi beszédében nyitottnak mutatkozott a szabályozás felülvizsgálatára.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a szervezet minden, kisebbségek védelmét szolgáló eszközét felajánlotta a kárpátaljai magyar oktatási rendszer védelmében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS