2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi: az ET jelentése újabb nemzetközi jelzés arra, hogy az ukrajnai helyzet nemzetközi normákat sért

2017. október 12. 21:29, utolsó frissítés: 21:29

Az Európa Tanács (ET) jelentése egy újabb nemzetközi jelzés arra vonatkozóan, hogy az ukrajnai helyzet nemzetközi normákat sért - jelentette ki csütörtökön Strasbourgban Korodi Attila, az ET Közgyűlésének RMDSZ-es tagja - írja a szervezet csütörtöki közleményében.

"Bármilyen kisebbségnek joga van ahhoz, hogy anyanyelvén tanuljon, ezt nem lehet semmilyen reformmal felülírni. Az oktatási reform álcája alatt Ukrajna súlyosan diszkriminálja a kisebbséghez tartozó közösségeket, továbbá ennek a törvénynek a gyakorlatba ültetése mind amellett, hogy visszalépést jelentene a kisebbségi jogok tekintetében, ellentmond az ukrán alapokmánynak és a nemzetközi keretegyezményeknek és szerződéseknek is" - mutatott rá a közlemény szerint Korodi Attila azt kővetően, hogy az ET Közgyűlése jelentésben ítéli el az Ukrajnában kialakult helyzetet.

Korodi szerint a jelentés egy újabb nemzetközi jelzés arra vonatkozóan, hogy az ukrajnai helyzet nemzetközi normákat sért és ellentétes azzal az elvárás rendszerrel, amelyet az európai államok egymással és saját magukkal szemben mérvadónak kell hogy tekintsenek a kisebbség jogok biztosítása terén.

A képviselő a jelentés vitáján, hozzászólásában úgy értékelte, az Ukrajnában élő kisebbségekre a kijevi törvényhozás nagy nyomást gyakorol azáltal, hogy veszélyezteti az anyanyelven történő oktatást, majd hozzátette: "romániai magyarként anyanyelvemen tanultam, és a román nyelvet is elsajátítottam egy magyar tannyelvű iskolában. Ukrajnának meg kell értenie, hogy nem foszthatja meg kisebbségeit attól a joguktól, hogy anyanyelven tanuljanak. Az ET által elfogadott jelentés egyértelművé teszi, hogy a Velencei Bizottság álláspontját Ukrajnának figyelembe kell vennie és egyensúlyt kell teremtenie a kisebbségi és regionális nyelvek védelme és az ukrán nyelv állami szerepe között."

Korodi Attila továbbá elmondta, örvendetes, hogy Románia és Magyarország közösen lépett fel az Ukrajnában kialakult helyzet megoldása érdekében, és az RMDSZ szeptemberi kezdeményezésére is az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének romániai delegációja és Magyarország sürgősségi eljárásban kérte ennek a reformnak a megvitatását az októberi ülésszakban - tájékoztat az RMDSZ közleménye. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS