2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU több mint 60 millió euróval járul hozzá iraki területek stabilizációjához

2017. október 12. 17:36, utolsó frissítés: 17:36

Az Európai Bizottság 60,4 millió euró értékű stabilizációs csomagot fogadott el csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet által korábban elfoglalt majd felszabadított iraki területek felzárkózásának és stabilizációjának támogatására.

A bizottsági tájékoztatás szerint a támogatás humanitárius, biztonsági, stabilizációs és megbékélést segítő tevékenységeket finanszíroz.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, a támogatással az unió továbbra is aktív szerepet vállal az ország felszabadított területei politikai stabilitásának megteremtésében, amely lehetőséget biztosít a megbékélésre és arra, hogy a hazájukat elhagyni kényszerültek visszatérhessenek otthonaikba.

Az uniós támogatásból 50,4 millió euró az iraki rászorultak alapvető szükségleteinek kielégítését és a szolgáltatások helyreállítását segíti, valamint kisvállalkozások és más a gazdasági tevékenységek újraindítását finanszírozza. A hozzájárulás által támogatásra váró 1 200 kezdeményezés révén több mint 2,2 millió ember tud visszatérni otthonába. A fennmaradó 10 millió euró pedig a földeken korábban elhelyezett robbanóanyagok eltávolítását segíti.

A tájékoztatás szerint a csütörtökön jóváhagyott hozzájárulással az Iszlám Állam 2012-es megalapítását követően kirobban konfliktus kezdete óta Iraknak juttatott uniós támogatás összege 608,4 millió eurót tesz ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS