2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A spanyol sajtó csapdaként értelmezi a katalán elnök parlamenti beszédét

2017. október 11. 12:46, utolsó frissítés: 12:46

Több spanyol országos napilap mai szerkesztőségi véleménycikkében cselszövésnek, időnyerésnek értelmezi Carles Puigdemont katalán elnök kedd esti parlamenti beszédét.

Az El País című baloldali újság szerint az, ami elhangzott, egyoldalú függetlenségi nyilatkozat, amely még álcázott formájában is sérti a jogrend legmagasabb normáit.
"Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a zavar, amelyet tegnap Puigdemont okozott, szerves része függetlenségi stratégiájának" - írta a lap, amely szerint a katalán elnök által felajánlott, közvetítők útján folytatott párbeszéd eredménye eleve elrendelt, csak a függetlenséghez vezethet, ami Puigdemont szerint az egyetlen lehetséges forgatókönyv október 1-je után.

Az ABC nevű konzervatív napilap a "szavak játékának" nevezte a katalán elnök által mondottakat, amely azonban szerinte csak kevéssé vagy egyáltalán nem változtatja meg a szeparatista menetrendet.

Az elhangzottak továbbra is az állam és a törvényesség elvének" elfogadhatatlan zsarolását" jelentik - írják, hangsúlyozva: az állam kötelessége, hogy ne fogadja el a zsarolásokat, ne fogadja a el közvetítést, és ne fogadjon el "sem ma, sem soha" "egy intézményi puccs révén kierőszakolt", egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot.

A szerkesztőség véleménye szerint elengedhetetlenné vált az alkotmány 155-ös cikkelyének alkalmazása, hogy Katalóniában új helyi választásokat tartsanak, mert "Katalónia nem maradhat ennyire alkalmatlan vezetők kezében".

A La Vanguardia katalán napilap megállapítása szerint amit Carles Puigdemont elért, az a "bizonytalanság" és a "zűrzavar", beszédének olvasata sok kétséget hagy. Ez újabb törekvés az időnyerésre, a függetlenségi folyamat meghosszabbítására, még tovább, mint az eredetileg kitűzött 18 hónap, és a bizonytalanság állapotának fenntartására, amelynek a katalán társadalom számára rettenetesen sok negatív következménye van - vélte az újság, amely megjegyezte: keveset számított, hogy az EU elutasította az elszakadási folyamat támogatását, de még a katalán cégek menekülése is.

A lapok beszámoltak arról is, hogy a kedd esti beszéd miatt sokan becsapva érezték magukat azok közül, akik élőben követték az eseményeket a katalán parlament közelében felállított kivetítőkön, és arra vártak, hogy kihirdetik az új független állam létrejöttét. A sajtó szerint sokan "árulásként" értékelték, hogy ez elmaradt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS