2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Donald Trump valószínűleg ellátogat az Észak-és Dél-Korea közötti demilitarizált övezethez

2017. október 11. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

A hírt az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a dél-koreai Yonhap hírügynökségre hivatkozva jelentette be, de ugyanígy cikkezik a Guardian is. A Fehér Ház egyelőre nem erősítette meg az értesülést.

Tegnap este az elnöki hivatal közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Trump James Mattis védelmi miniszterrel, Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadóval és Joseph Dunford vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével konzultált. Az elnök és munkatársai azt vitatták, milyen válaszlehetőségek vannak Észak-Korea bármely agresszív lépésére, vagy ha szükséges, hogyan lehet elejét venni annak, hogy Phenjan atomfegyverrel fenyegesse az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont egyik szakértője szerint a militáris forgatókönyvek teljes mértékben irreálisak, ezért a tárgyalás az egyetlen életképes verzió.

Az észak-koreai rakétakísérleteknek elsősorban diplomáciai és kommunikációs céljuk van, vagyis a rezsim elsődleges célja, hogy megpróbálja az Egyesült Államokat a neki tetsző politikai megoldások felé terelni. Amerika részéről viszont már nagyon nem fokozható a stratégiai fenyegetés, hiszen Dél-Koreában és Japánban 60 ezer amerikai katona és egy komplett flotta állomásozik, bombázókat és atom-tengeralattjárót is a térségbe vezényelt az Egyesült Államok - sorolta a szakértő.

A Guardian értesülései szerint Trump a közeljövőben tervezett elmenni Dél-Koreába, és valószínűleg ekkor utazik el a világ legjobban védett határövezetére. (mti, Guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS