2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Carles Puigdemont nem jelentette be a katalán függetlenséget

2017. október 10. 21:32, utolsó frissítés: 21:35

Nem hirdette ki Katalónia azonnali függetlenségét Carles Puigdemont katalán elnök a várva várt kedd esti beszédében. A katalán parlamentben megismételte, hogy megszerezték a jogot ahhoz, hogy független országuk legyen, és az emberek álláspontját akarja érvényesíteni, hogy Katalónia független állam legyen.

A függetlenség kihirdetését viszont egyelőre felfüggesztik, amíg tárgyalnak a spanyol kormánnyal. Párbeszédet kért Madridtól, támogatást az EU-tól. Azt is mondta, a függetlenséget lépésről lépésre akarják elérni. Szerinte a következő hetekben párbeszédre van szükség.

Ez nem csak egy belpolitikai ügy, Katalónia európai ügy is lett, mondta. Mint mondta, a helyzet nagyon feszült, de fontos, hogy a kialakult feszültség ne erősödjön tovább.

Puigdemont elítélte a rendőri erőszakot a népszavazás napján. Arról is beszélt, hogy a spanyol kormány a rendőrök fellépésével pánikot, félelmet akart kelteni, és azt akarta elérni, hogy az emberek otthon maradjanak. Azonban több mint kétmillió ember így is elment szavazni.
Hosszasan beszélt a katalán függetlenségi mozgalomról, és arról, hogy a 2015-ös választások után az elszakadáspártiak kormányra kerülésével próbáltak olyan ügydöntő referendumot tartani, mint amilyen Skóciában is volt, de a spanyol kormány ezt végig ellenezte.

Eredetileg este hatkor lett volna, de egy órával csúszott a beszéd. A spanyol médiában azt is találgatták, hogy a katalán kormánykoalícióból a radikális CUP nem volt elégedett a beszéddel, vagy valamiféle nemzetközi közvetítés, megbeszélés volt még.

(index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS