2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író puccsistáknak nevezte a katalán vezetőket

2017. október 10. 10:28, utolsó frissítés: 10:31

"A spanyol demokrácia létezik, és semmiféle szeparatista összeesküvés nem fogja tönkretenni" - mondta beszédében Vargas a vasárnapi barcelónai tüntetésen. "Éljen a szabadság, éljen Katalónia, éljen Spanyolország" - üzente továbbá a tízezres tömegnek.

Az író Peruban született, aztán rövid ideig Barcelonába költözött, majd 1994-ben megkapta a spanyol állampolgárságot. 2010-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, amit"a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért" érdemelt ki. 2011-ben irodalmi munkássága elismeréseként I. János Károly spanyol király őrgrófi címet adományozott neki.

"Azt akarom, hogy Katalónia a kultúra központja maradjon Spanyolországban, úgy, ahogyan akkor volt, amikor én ide költöztem" - mondta, majd így folytatta: „ a szenvedély pusztító és vérengző lehet, ha fanatizmus és rasszizmus fűti. Minden szenvedély közül a legrosszabb a nacionalista, amely a legnagyobb pusztításokat eredményezte a történelem során”, jelentette ki a 81 éves író.

Megközelítőleg egymillióan vettek részt a vasárnapi tüntetésen, beleértve a szervezőket, és a 350 000 kirendelt rendőrt is.

A katalán parlament ma bejelentheti az autonóm tartomány egyoldalú függetlenedését Spanyolországtól.(agerpres), (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS