2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem helyezhették ki a Fekete Március hős romájának emléktábláját Budapesten

2017. október 09. 13:24, utolsó frissítés: 14:12

Utolsó percen utasította vissza a MÁV (Magyar Államvasutak Zrt.) a marosvásárhelyi roma hős emléktáblájának kihelyezését - tudósított az Index. A Roma Büszkeség Napja budapesti ünnepségén ugyanis a Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület Puczi Béla marosvásárhelyi cigány hősnek akart emléktáblát állítani a Nyugati Pályaudvar melletti parkolóhoz. A vasúttársaság végül közölte, hogy nem lehet, pedig az emléktáblát Kállai András roma származású szobrászművész már el is készítette.

Puczi egyike volt azoknak a marosvásárhelyi romáknak, akik az 1990-es pogrom idején "ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!" kiáltással a magyarok segítségére siettek. Ezért elítélték és börtönbe zárták őket. Onnan szabadulva Magyarországra menekült, de ott sem jutott neki jobb sors: román cigányként kezelték, menekülttáborba zárták, és mire tíz évvel később megkapta az állampolgárságot, tönkrement az élete és az egészsége. Élete végén a Nyugati téren élt hajléktalanként, azzal keresett némi pénzt, hogy a parkolókban a kocsikra vigyázott, amíg 2009-ben meg nem halt.A Roma Büszkeség Napja szervezői már a nyáron konzultáltak a MÁV-val, a Roma Sajtóközpont szerint nem voltak elutasítóak, bár nem is mondták ki, hogy kihelyezhetik a táblát. Minden engedély beszerzése ellenére, az ünnepi megemlékezés előtt pár nappal közleményükben kifejtették, hogy a "MÁV egyik irányelve alapján a társaság épületeire emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni".

Mivel pedig Puczi Béla nem volt a MÁV dolgozója - ezt le is ellenőrizték - nem felelt meg ennek a kritériumnak.

A Roma Büszkeség menete a Blaha Lujza tértől a Nyugatiig menetelt szombaton, az eseményt pedig Puczi Bála emléktáblájának kihelyezése és avatása zárta volna. (Index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS