2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Spanyolország felfüggesztheti Katalónia autonómiáját

2017. október 08. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

Mariano Rajoy, Spanyolország miniszterelnöket azt nyilatkozta szombaton, hogy a spanyol kormány élhet az alkotmányában biztosított törvényes lehetőségeivel és felfüggesztheti a katalón tartomány autonómiáját annak érdekében, hogy megakadályozza annak elszakadását.

A miniszterelnök ezt arra a kérdésre reagálva mondta, hogy kész-e a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyének alkalmazására, amely feljogosítja az országot arra, hogy feloszlassa a regionális kormányt és előrehozott választásokat írjon ki.

Katalónia regionális miniszterelnöke, Carles Puigdemont kedden felszólal a regionális kormányban és később a fórum megvitatja a függetlenségi nyilatkozatot.

Rajoy azt nyilatkozta, hogy a referendum idejére Katalóniába küldött 4000 rendfenntartó a krízishelyzet megoldásáig a térségben fog maradni. A rendfenntartó erők működésének következtében a referendum körül kirobbant összecsapásokban több, mint 900-an megsérültek, azonban minden azon törekvésük ellenére, hogy ezt megakadályozzák, több, mint 2.2 millió katalán szavazat érkezett a térség 5.3 milliós összlakosságából, illetve a szavazók 90 százaléka a függetlenség mellett tette le a voksát.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS