2018. szeptember 18. keddDiána
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Heves dulakodás az ukrán parlamentben: a Donyec-medence visszaintegrálásáról szavaztak

2017. október 06. 14:48, utolsó frissítés: 15:06

Elfogadta első olvasásban a kijevi parlament a Donyec-medence Ukrajnába történő visszacsatolásáról szóló, Oroszországot agresszornak minősítő államfői törvényjavaslatot.

A megszavazott törvényjavaslat kimondja, hogy a Donyeck és Luhanszk megyék szakadár ellenőrzésű részei ideiglenesen orosz megszállás alatt állnak, azonban a helyzet jogellenes, azaz nem teremt semmiféle területi jogot az Oroszországi Föderáció számára. A döntéshozatal előtt az indítványt támogató és ellenző képviselők között dulakodás tört ki az ülésteremben, miután ellenzéki és független képviselők ismét megpróbálták megakadályozni a szavazást, azonban a Petro Porosenko elnök mögött álló kormánypárti frakció tagjai igyekeztek megakadályozni a döntéshozatal meghiúsítását.

A kaotikus körülmények ellenére Andrij Parubij házelnök úgy döntött, hogy mindenképpen szavazásra bocsátja az indítványt, így az előterjesztést a törvényhozás 233 tagja támogatta, a jelenlévő 335 képviselő közül.

Az előterjesztés szövege szerint az Oroszországi Föderáció fegyveres erői és más katonai alakulatai, valamint a megszállt területeken működő orosz adminisztráció illegitimek és ellentétesek a nemzetközi humanitárius joggal, így minden jogszabály, ami a tevékenységükkel függ össze, érvénytelennek tekintendő, és semmilyen jogi következményt nem von maga után.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS