2018. szeptember 18. keddDiána
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Atomfegyver-ellenes szervezet kapta a Nobel-békedíjat

2017. október 06. 12:05, utolsó frissítés: 13:17

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.
Az ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) civil szervezetek nemzetközi koalíciója, 2007 óta működik, mára már 468 partnerszervezete van a világ több mint 100 országában. A legjelentősebb civil szervezet, amely a nukleáris fegyverek tilalma érdekében tevékenykedik. Az indoklás szerint azért kapják a díjat, mert felhívják a közvélemény figyelmét a nukleáris fegyverek felhasználásának katasztrofális humanitárius következményeire, valamint azért, mert kiemelkedő erőfeszítéseket tettek az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

A Norvég Nobel Bizottság közleménye szerint olyan világban élünk, ahol a nukleáris fegyverek felhasználásának kockázata nagyobb, mint valaha, és állandó veszélyt jelentenek az emberiségre és a földi életre. Kiemelik, egyes államok még mindig a nukleáris arzenáljukat korszerűsítik, míg mások, például Észak-Korea nukleáris fegyvereket próbál beszerezni. Felhívják a figyelmet, hogy nemzetközi megállapodások révén korábban már sikerült betiltani a biológiai és vegyi fegyvereket, a szárazföldi aknákat, a kazettás lőszereket, ellenben a nukleáris fegyverekkel, amelyek viszont még pusztítóbbak. Munkájával a ICAN ezt a joghézagot próbálja meg pótolni.

Az ICAN munkájának döntő szerepe volt az atomfegyverek teljes betiltását célzó új nemzetközi szerződés megkötésében. 2017. július 7-én az ENSZ 122 tagállama támogatta a szerződést, Hollandia ellenezte, míg Szingapúr tartózkodott. Viszont 69 ország nem vett részt a szavazáson, köztük az összes deklarált atomhatalom.

A bizottság közleménye kiemeli, hogy amit 50 állam ratifikálja a szerződést, a nukleáris fegyverek tilalma hatályba lép, és a nemzetközi jog szerint kötelező érvényű lesz a szerződést aláíró összes országnak. Kiemelik, hogy tisztában vannak azzal, hogy egy nemzetközi jogi tiltás önmagában egyetlen nukleáris fegyvert sem képes felszámolni, és azzal is, hogy a nukleáris fegyverrel rendelkező államok nem támogatják az egyezményt, és nélkül lehetetlen a nukleáris leszerelés. De remélik, hogy a mostani díj új lendületet ad a szervezetnek a célja elérése érdekében.
A Nobel-békedíj sajátossága, hogy nem csak személyek, hanem szervezetek is megkaphatják. Így lehet háromszoros kitüntetett a genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely 1917-ben, 1944-ben, 1963-ban kapta meg a Nobel-békedíjat. Kétszeres díjazott az ENSZ menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is, amely 1954-ben és 1981-ben kapta meg az elismerést. De így díjazhatták az Európai Uniót is, amely 2012-ben kapta meg a Nobelt.

A mindenkori legfiatalabb Nobel-díjazott a pakisztáni Malala Juszafzai, aki 2014-ben mindössze 17 évesen nyerte el az elismerést. Eddig egyetlen romániai származású Nobel-békedíjas van, a máramarosszigeten született Elie Wiesel 1986-ban kapta meg az elismerést, akkor már rég az Egyesült Államokban élt, és amerikai zsidónak vallotta magát.

Már csak egy Nobel átadása van hátra, hétfőn, október 9-én Stockholmban jelentik be azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS