2018. szeptember 18. keddDiána
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem szavazta meg a melegek halálbüntetését elítélő állásfoglalást az Egyesült Államok

2017. október 05. 11:20, utolsó frissítés: 11:21

Az Egyesült Államok nem támogatja az ENSZ azon állásfoglalását, amely elutasítja az Irakban és Szaúd-Arábiában érvényes halálbüntetést. Az ítéletet az említett országokban hitehagyásért, istenkáromlásért, házasságtörésért, és az azonos neműek szexuális érintkezéséért róhatják ki. Az országban nagy a felháborodás a Trump kabinet ellen, tiltakoznak az emberjogi, és az LGBT aktivisták is.

Az ENSZ ezen kívül bírálja a halásbüntetés azon részét is, hogy a végzést 18 éven aluli állampolgárokon, mentálisan sérülteken, és terhes nőkön is végrehajthatják. Ráadásul, az állásfoglalás szerint a tény, hogy az azonos neműek kapcsolatát is halállal büntetik, elsősorban a "nők ellen irányul".

Amerika különben sosem pártolta a halálbüntetések elleni határozatokat. Rajtuk kívül még 12 ország, köztük Kína is elhatárolódik az ENSZ állásfoglalásától..

Érdekességként annyi, hogy több országban is halálbüntetés jár az azonos neműek kapcsolatáért: így járnak el Iránban, Szudánban, Yemenben, Nigériában és Szomáliában, meg ide kell számítani Szíria azon részét, amely az Iszlám Állam fennhatósága alatt van. (The Telegraph)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS