2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szél Bernadett: autonómiát kell adni Székelyföldnek

2017. október 04. 08:10, utolsó frissítés: 08:26

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje levélben kéri a magyarországi pártok vezetőit a nemzeti egység megteremtésére a romániai magyarok jogainak biztosítása érdekében – közölte Ungár Péter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az LMP országos elnökségének tagja rámutatott: bő egy év múlva, 2018. december 1-jén lesz száz éves a Gyulafehérvári Nyilatkozat, amelyben az erdélyi, bánsági, partiumi és máramarosi románok kimondták az általuk lakott területek egyesülését Romániával.

Romániában a centenáriumot megelőzően már most egy „belpolitikai verseny alakult ki azzal kapcsolatban, ki tudja a legnacionalistábbat mondani” – jelentette ki Ungár Péter, hangsúlyozva: mindez ellentétes az európai értékekkel, ezért a magyar pártoknak együttesen kell fellépniük az ilyen nyilatkozatokkal szemben.

Románia egy többnemzetiségű ország – folytatta –, az ott élő magyaroknak pedig minden jogot biztosítani kell nyelvük használatához, kultúrájuk megőrzéséhez. Autonómiát kell adni Székelyföldnek – szögezte le. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS