2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feje tetejére állt egész Spanyolország

2017. október 03. 16:44, utolsó frissítés: 16:48

A spanyol belügyminiszter szerint a katalán elnök utcai "lázadásra", a spanyol hatóságok elleni "gyűlöletre", "zaklatásra" buzdít.

Juan Ignacio Zoid keddi, madridi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: egy jogállamban "elképzelhetetlen", hogy "inzultálják" a rendfenntartókat, akik a törvénynek akarnak érvényt szerezni.

A belügyminiszter üzenetet intézett a spanyol rendőrség és csendőrség kötelékében szolgálók felé, azt mondta: az állampolgárok tisztában vannak azzal, hogy mit képviselnek, a spanyol kormány pedig megvédi méltóságukat és garantálja jogaikat.

Juan Ignacio Zoido azt is bejelentette: október 11-ig meghosszabbítják az átvezényelt spanyol rendfenntartók jelenlétét Katalóniában, és kijelentette: nem hagyják el azokat a szállodákat, ahol elszállásolták őket.

Több katalán város szállodáiból is "utcára tették" a spanyol rendőröket és csendőröket az erőszakba torkollt vasárnapi függetlenségi népszavazás miatt. Calella városában például a hatóságok az ellenük tüntetők szitkozódása, kiabálás közepette hagyták el a szállodákat, amelyek bejáratánál a katalán rendőrök igyekeztek élőláncot alkotni.

Katalóniában kedden nagyszabású munkabeszüntetést és felvonulásokat tartanak tiltakozásként az erőszakos rendőri beavatkozás ellen a múlt hét végi katalán függetlenségi népszavazáson.

Nagyszabású sztrájk és felvonulások bénítják meg Katalóniát kedden tiltakozásként az erőszakos rendőri beavatkozás ellen a múlt hét végi katalán függetlenségi népszavazáson.

Carles Puigdemont katalán elnök rövid Twitter üzenetben arra szólította fel az embereket, hogy békésen tiltakozzanak a rendőri erőszak ellen.

"Ez a demokratikus, civilizált, méltó tiltakozás napja. Ne üljenek fel semmilyen provokációnak. A világ már láthatta: mi békés emberek vagyunk" - írta az autonóm tartomány vezetője a közösségi oldalon.

A munkabeszüntetés miatt például Barcelonában zárva van a legtöbb üzlet: piacok, butikok, pékségek, kávézók. Nem nyitottak ki a múzeumok, kulturális központok és a színházak is törölték a mai előadásokat.

A tömegközlekedést csak a csúcsidőben biztosítják: ez a reggeli órákban a városi metró esetében 35 százalékos volt, és legközelebb délután öt és este nyolc óra között is ugyanennyi lesz, addig azonban nem közlekednek a szerelvények.

Kevesebb a városban a taxi is, a repülőtéri buszoknak 50 százaléka jár. Kora délelőtt a repülőteret üzemeltető AENA társaság azt közölte: a légi forgalom zavartalan, és eddig nem okozott járatkéséseket a sztrájk.

Barcelona utcáira ezrek vonultak ki, hogy részt vegyenek a tiltakozó akcióban: tüntetnek a Spanyolországot kormányzó konzervatív Néppárt (PP) barcelonai székházánál, és a belvárosi Ramon Llull iskolánál is, ahol vasárnap a legerőszakosabb összecsapások voltak, és a rendőrök gumilövedéket használtak a tömegoszlatásnál.

Több, a városból kivezető főúton is tiltakozó menet bénítja meg a forgalmat, Katalóniában pedig összesen 47 útszakaszon nem lehet közlekedni a munkabeszüntetés és a tüntetések miatt.

A tiltakozó akciót eredetileg még a múlt héten helyezte kilátásba négy kisebb dolgozói érdekképviselet, civil szervezetek és cégek támogatása mellett, mint "harcot az elnyomás ellen a szabadságért", így kifejezve ellenérzésüket a hatósági intézkedésekkel szemben, amellyel a spanyol kormány igyekezett megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum megrendezését.

A vasárnapi események hatására Spanyolország két legnagyobb dolgozói szakszervezete, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetségének (UGT) katalán szervezetei is jelezték: ők is támogatják a tiltakozói akciót a rendőri erőszak ellen.

Monste Ros, a CCOO katalán szervezetének szóvivője szerint nem lehet pontosan tudni, hogy mennyien sztrájkolnak, egyrészt mert elég későn hirdették meg az eseményt, másrészt mert nincs technikai kapacitásuk, hogy ezt felmérjék. "Van, ahol többen, van ahol kevesebben" - fogalmazott egy interjúban.

Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja az Onda Cero rádióadónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki az erőszakos cselekmények miatt, de - mint mondta - a katalán szeparatisták sodorták veszélybe az embereket.

"Carles Puigdemont katalán elnök tudta, hogy mi fog történni, és ennek ellenére arra ösztönözte az embereket, hogy tartsák nyitva a szavazóhelyiségeket, és mivel a katalán rendőrök nem teljesítették az erről szóló bírói rendelkezést, a spanyol hatóságoknak kellett fellépniük" - fejtette ki.

Miközben Barcelonában a spanyol rendfenntartók ellen tüntetnek, addig Madridban épp mellettük. Sokan gyűltek össze spanyol zászlókat lengetve a legnagyobb rendőrségi laktanyánál Mortalazban, továbbá a spanyol parlament védelmét ellátó rendőrök a kongresszus épülete előtt vonultak fel, hogy csendben tiltakozva kiálljanak a Katalóniában lévő kollégáik mellett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS